23 septembrie: Ziua internaţională a limbajului semnelor (ONU)

foto: Comisia Europeană/facebook

La 23 septembrie este marcată, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajului semnelor. Acesta este cunoscut şi sub denumirea de „limbaj mimico-gestual”. Iniţiativa aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale. Propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, la 19 decembrie 2017, conform http://www.un.org.

Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951. În 2021, FMS aniversează 70 de ani de existenţă. Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei internaţionale a limbajului semnelor, FMS propune tema „Semnăm pentru Drepturile Omului” („We Sign for Human Rights”). În acest fel, fiecare dintre noi, indiferent dacă avem sau nu deficienţe de auz, este încurajat să promoveze recunoaşterea dreptului de folosire a limbajului semnelor în toate domeniile, conform un.org.

În România, prima organizaţie dedicată persoanelor cu deficienţe auditive a fost Societatea Amicală a Surdo-muţilor din Romania, înfiinţată la 5 ianuarie 1920. A fost continuată de Asociaţia Surdo-muţilor din Republica Populară Română, din 20 iulie 1952. Primul preşedinte al acesteia a fost Gheorghe Georgescu, între anii 1952-1961. Primul Congres al surdo-muţilor din România a avut loc la 19 iulie 1953, la Bucureşti. Doi ani mai târziu, Asociaţia a participat în premieră la Congresul Federaţiei Mondiale a Surzilor, la Zagreb, potrivit ansr.org.ro. Actuala denumire, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, a fost stabilită în cadrul Conferinţei naţionale din 1995, de la Sinaia.

Potrivit FMS, în prezent există aproximativ 70 de milioane de persoane cu deficienţe de auz în întreaga lume, 80% dintre acestea trăind în ţări în curs de dezvoltare, notează http://wfdeaf.org. Se cunosc peste 300 de limbaje bazate pe semne, dar numai unul este acceptat la nivel internaţional.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri