24 de puncte operative de lansare a rachetelor antigrindină, preconizate a se instala în Bihor

Foto: bzi.ro

Instituția Prefectului Bihor a găzduit o ședință de lucru privind implementarea unui sistem de combatere a grindinei în județ. Proiectul este parte integrantă din Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a precipitațiilor, care se va extinde în Câmpia de Vest, acoperind județele Timiș, Arad, Satu-Mare și Bihor.

În prima parte a întâlnirii au fost prezentate sistemele de combatere a grindinei și creșterea precipitațiilor utilizate la nivel mondial, precum și un scurt istoric al acestor metode, unul din pionierii la nivel mondial fiind, în 1930, românca Ștefania Mărăcineanu.

În continuare a fost expusă strategia de dezvoltare a Sistemului Național Antigrindină din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și finanțat exclusiv prin fonduri de la bugetul de stat. În acest moment, la nivel național există 65 de puncte operative de lansare a rachetelor antigrindină, și, până la începutul sezonului viitor, se urmărește extinderea sistemului la 106 puncte. Dintre acestea 24 de puncte de lansare, necesare pentru protejarea unei suprafețe de cca 600.000 de hectare, se preconizează a fi instalate în județul Bihor.

n acest sens Instituția Prefectului – Județul Bihor va continua demersurile inițiate în 2020 de prefectul Dumitru Țiplea și va depune la MADR, în coordonare cu DAJ Bihor, un memoriu justificativ privind înființarea Grupului de Combatere prin metoda rachetelor antigrindină Bihor. În baza notei de fundamentare se va elabora un studiu de prefezabilitate, urmat de proiectul tehnic și de implementarea sistemului.

Alte știri