25 martie – Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Miercuri, 25 martie, credincioșii se pregătesc de o sărbătoare foarte importantă. Buna Vestire este sărbătoarea care celebrează ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că îl va naște pe Iisus. Însemnătatea acestei zile este una foarte importantă pentru Biserica Otodoxă. De asemenea, sfintele cărți arată că odată cu vestirea adusă Maicii Domnului, începe și mântuirea oamenilor.

Este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Blagoveștenia este numele acestei sărbători în slavonă și este cunoscută și sub numele de Ziua Cucului. Se pare că în această zi pasărea specificată vestește niște lucruri importante pentru oameni. Cântecul lui răsună până la sărbătoarea Sfântului Apostol Petru. Atunci când cucul se îneacă cu orz și nu mai poate cânta, se transformă în uliu până la Buna Vestire de anul următor.

Buna Vestire continuă și în ziua de joi, 26 martie, când credincioșii îl prăzvuiesc pe Sfântul Gavriil, protectorul copiilor. În trecut se spunea că femeile care vor să aibă copii trebuie să țină post negru, să bea agheasmă și să se roage Maicii Domnului ca praznicul din Buna Vestire să facă o minune familiei.

Distribuie informația
Alte știri