25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Violența împotriva femeilor este cea mai extremă formă de discriminare. Pe baza datelor strânse în perioada 2005 – 2016 din 87 de țări, 19% dintre femeile cu vârste între 15 și 49 de ani au declarat că au suferit o agresiune fizică și/sau sexuală. În cele mai extreme cazuri, violența a dus la moarte. Tema anului 2017 este Nu lăsa pe nimeni în urmă!, conform stiri.tvr.ro.

În 25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor atenţionează: eforturile de prevenire şi stopare a violenţei împotriva femeilor sunt îngreunate de deficitul financiar substanţial.

Violul, violenţa în familie, hărţuirea sexuală, infanticidul feminin, avortul selectiv al feţilor de sex feminin, violenţa obstetrică şi tradiţiile sau obiceiurile dăunătoare femeilor – precum crima de onoare, crima de zestre, mutilarea genitală la femei, răpirea miresei şi căsătoria forţată – sunt acţiuni de violenţă împotriva femeilor.

Violenţa împotriva femeilor este şi o consecinţă a discriminării de gen, în legislaţii şi în practică, şi a inegalităţilor persistente dintre bărbaţi şi femei. Are impact şi împiedică progresul în eradicarea sărăciei, în combarea HIV/SIDA, dar şi în privinţa păcii şi securităţii.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor nu este inevitabilă, dar continuă să fie pandemică, iar prevenţia este posibilă şi esenţială. S-au făcut şi paşi pentru rezolvarea acestor probleme la nivel international, prin tratate şi convenţii.

Alte știri