26 august, Ziua Internațională a Câinelui, cel mai bun prieten al omului

De sute de ani, câinele este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului și, indiferent de rasă, dimensiune sau aspect, câinele este cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii.

În fiecare an, pe data de 26 august este ziua internațională a câinelui. Ziua pentru cei mai frumoși câini din lume a fost instituită pentru a aduce un omagiu patrupedelor, prietenilor necuvântători, care sunt la bine și la rău alături de stăpânii lor.

Un studiu australian spune că un câine a devenit cel mai bun prieten al omului datorită hormonului oxitocină, cunoscut drept hormonul fericirii și al iubirii. Rezultatele experimentului au demonstrat faptul că un câine care a primit hormonul oxitocină a avut rezultate mult mai bune față de alte animale, patrupedul găsind mai repede recompensele ascunse de stăpân.

Dacă la oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre o mamă și bebeluș, la câini, același hormon este responsabil cu legătura care se formează între ei și stăpân.

Câinele a apărut pentru prima dată în Euroasia, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. În istoria omenirii, câinele, descendent al lupului cenușie, este probabil primul animal domesticit și utilizat în vânătoare, muncă și companie.

Cel mai cunoscut nume din istorie este al câinelui Hachiko, din Japonia. Patrupedul a rămas în istorie datorită iubirii absolute pentru stăpânul său. Câinele a fost adoptat de când era pui, de către stăpânul său, profesorul Ueno Hidesaburo, care i-a oferit dragoste, însă stăpânul moare din cauza unei hemoragii cerebrale. Câinele obișnuia să își aștepte stăpânul în fiecare zi în stația Shibuya și, chiar și după ce stăpânul a murit, Hachiko a continuat să meargă în stație, zi de zi, timp de 10 ani să îl aștepte.

Distribuie informația
Alte știri