26 de ani de activitate în slujba vieții. SMURD Bihor sărbătorește evenimentul, duminică, în Cetate, cu ateliere și concursuri

În luna octombrie a.c., Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bihor a împlinit 26 de ani de activitate în slujba vieții, iar pentru a marca acest eveniment, pompierii militari, medicii și asistenții SMURD Bihor vor fi prezenți în Cetatea Oradea, unde vor organiza pentru bihoreni, o serie de activități.

Misiunile SMURD BIHOR

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea – echipajul de terapie intensivă mobilă, iar în perioada februarie 2008 – aprilie 2010, au fost operaţionalizate zece echipaje de prim ajutor calificat, formate din pompieri militari absolvenţi ai „Cursului de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”, care acționează în raioanele de intervenție ale subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”.

De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 7879 de misiuni, în medie 25 de intervenții pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7724 de persoane, din care 6793 de adulți și 931 de copii. De asemenea, în perioada menționată, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza județului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenția echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.

Activități organizate pentru bihoreni în Cetatea Oradea

Duminică, 27 octombrie a.c., personalul SMURD Bihor (medici, asistenți, pompieri militari) va desfășura o serie de acțiuni menite să releve aspecte din viața și activitatea acestui serviciu creat pentru protejarea și salvarea de vieți omenești, pregătind totodată, populația în domeniul situațiilor de urgență, cu accent pe acordarea primului ajutor.

Avem deosebita plăcere de a invita reprezentanţii mass-media şi cetăţenii interesaţi, la aceste activităţi, care se vor desfăşura în Cetatea Oradea, după următorul program :

între orele 11.00 – 16.00:

o Atelier de prezentare prim ajutor pe categorii de vârstă (prim ajutor pentru sugari, copii și adulți);

o Atelier de prezentare a ambulanței tip C din dotarea SMURD, a autospecialei de transport personal și victime multiple și a autospecialei de descarcerare (echipamentele și accesoriile utilizate de echipajele de descarcerare);

o Atelierul de promovare a profesiei de pompier – prezentare pliante,recrutarea potențialilor candidați pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment, membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo vor prezenta tehnica de salvare din dotare.

între orele 11:00 – 17:00: Concursul Go4Life

La Concursul Go4Life sunt înscrise 45 de echipe a câte 5 membri, totalizând 225 de elevi din cadrul a 22 de licee care și-au anunțat participarea și unde, începând cu data de 9 septembrie a.c., 21 de medici rezidenți din cadrul UPU-SMURD au ținut cursuri de prim ajutor și resuscitare.

Startul și finalul concursului vor avea loc în curtea Cetății Oradea, iar pe parcursul competiției echipele vor parcurge șapte probe (de prim ajutor, îndemânare și perspicacitate) pe trasee liber alese, în municipiu.

Concursul Go4Life, aflat la a 2-a ediție, este organizat de UPU-SMURD Oradea pentru elevii liceelor orădene care vor pune în practică cunoștințele acumulate timp de o lună la cursurile de prim ajutor și resuscitare susținute de medici ai acestui serviciu. Proiectul este realizat în colaborare cu I.S.U. „Crișana” Bihor și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Distribuie informația
Alte știri