27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. Mesajul transmis la aniversare

Anul acesta, Ziua Mondială a Teatrului împlineşte 61 de ani. Din 1962 până astăzi, 60 de figuri semnificative ale teatrului au contribuit cu gândurile lor despre teatru, cultură și pace prin mesajele de Ziua Mondială a Teatrului. Drept urmare, această zi este sărbătorită la nivel global pentru a reaminti oamenilor de marea putere pe care teatrul o are.

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul internaţional, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.

În acest an mesajul de Ziua mondială a teatrului este transmis de actriţa egipteană Samiha Ayoub.

„Mă adresez vouă astăzi, nu însă doar pentru a rosti vorbe, şi nici măcar pentru a-l celebra pe acest părinte al tuturor artelor – „teatrul” –, cu ocazia Zilei sale Mondiale. Vă invit mai degrabă să vă ridicaţi cu toţii împreună, mână în mână şi umăr la umăr, pentru a striga din răsputeri, aşa cum facem pe scenele teatrelor noastre, şi a ne trimite cuvintele să trezească conştiinţa întregii lumi, pentru a căuta în noi esenţa pierdută a umanităţii: aceea a unei fiinţe libere, tolerante, iubitoare, empatice, blânde şi deschise, capabilă să respingă această josnică imagine a brutalităţii, a rasismului, a conflictelor sângeroase, a gândirii unilaterale şi a extremismului. Fiinţele omeneşti au călcat pe acest pământ şi sub acest cer timp de mii de ani – şi vor continua să calce” transmite actriţa egipteană Samiha Ayoub.

Distribuie informația
Alte știri