28 aprilie: Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă

Foto: stiri.tvr.ro

La 28 aprilie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei şi sănătăţii celor care lucrează.

Ziua de 28 aprilie este asociată şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele de pe mapamond.

În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii. Potrivit normelor stabilite de această instituţie, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, conform site-ului www.inspectiamuncii.ro.

În 2021, în condiţiile în care guvernele, angajatorii, lucrătorii şi societăţile întregii lumi se confruntă cu lupta împotriva pandemiei COVID-19, Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se desfăşoară sub sloganul „Anticipate, prepare and respond to crises – Invest Now in Resilient Occupational Safety and Health Systems” („Anticipaţi, pregătiţi şi răspundeţi crizelor – Investiţi acum în sisteme de securitate şi sănătate reziliente la locul de muncă”), precizează site-ul www.ilo.org.

Distribuie informația
Alte știri