28 de pompieri din România, dintre care 10 din Bihor, au ajuns în Grecia pentru a stinge incendiile de vegetație

Peste 200 de pompieri din Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Norvegia și România vor fi pregătiți de plecare în cele mai calde luni – iulie și august – în Grecia, unde o serie de incendii au făcut ravagii vara trecută. 

28 de pompieri din România, dintre care 10 din Bihor, cu opt mașini de intervenție, și 16 pompieri din Bulgaria, cu patru vehicule, sunt primii care au ajuns în Grecia, pentru misiunea de două luni, coordonată și finanțată prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

Modulul de intervenție al IGSU, specializat în stingerea incendiilor de pădure, care este dislocat în Grecia pentru sprijinirea pompierilor eleni în lupta cu incendiile, este condus de prim-adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor), colonel Csilik Alexandru Adrian, acesta aflându-se în cea de-a doua misiune de conducere a operațiunilor desfășurate de pompierii români în țara elenă.

„Vă mulțumim mult că ați venit să ne ajutați în timpul unei veri care se anunță dificilă pentru țara noastră și că dovediți că solidaritatea europeană nu este doar o vorbă, ci o realitate”, a declarat ministrul Protecției Civile din Grecia, Christos Stylianides, care i-a întâmpinat sâmbătă pe pompierii din România și Bulgaria.

„Când lucrurile se complică, veți lucra cot la cot cu pompierii noștri pentru a salva vieți și proprietăți”, a mai spus el.

Incendiile din vara trecută au ars circa 121.000 de hectare de pădure și vegetație în mai multe părți ale Greciei, când țara s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.

Cel mai grav dezastru provocat de incendii s-a petrecut în 2018, când 102 oameni au murit în urma unui foc care a cuprins orașul Mati de la malul mării.

Alte știri