29 octombrie: Ziua mondială a psoriazisului, afecţiune cronică, inflamatorie, cu o frecvenţă de aproape 5% în România

Foto: ncdalliance.org

Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică, scrie site-ul www.worldpsoriasisday.com.

Evenimentul este marcat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), un for internaţional format din organizaţii de psoriazis din diferite ţări ale lumii, care se reunesc pentru a dezbate probleme importante care afectează comunităţile bolnavilor de psoriazis.

În 2022, tema Zilei mondiale a psoriazisului este „Mental Health. United, we unload the burden of psoriatic disease”, conform site-ului https://ifpa-pso.com/.

Europa este regiunea cu cea mai mare prevalenţă a bolii psoriazice la nivel global, cu aproximativ 6,4 milioane persoane suferind de această boală, menţionează site-ul https://lastmile.foleon.com.

Tot pentru a marca Ziua mondială a psoriazisului în 2022, IFPA a anunţat, la 6 septembrie, lansarea unei campanii de construire a „insulei IFPA” prin intermediul unui joc video „Nintendo, Animal Crossing ™ New Horizons”. Campania, intitulată, „Explore Psoriatic Disease Together” este un apel la acţiune adresat comunităţii de boli psoriazice, pentru a ajuta la construirea insulei printr-o călătorie prin această afecţiune. „Insula” poate fi explorată de jucătorii cu boală psoriazică şi jucătorii din publicul larg care doresc să afle mai multe despre boală. Campania se va încheia la 29 octombrie, odată cu marcarea zilei mondiale a psoriazisului, notează site-ul https://ifpa-pso.com/.

Psoriazisul este o afecţiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvenţă de 4,9% în România. Netratat, psoriazsul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustarea afectează relaţiile pacientului cu familia, prieteni, etc.

Psoriazisul apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidenţă 25-35 de ani şi 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni la nivel mondial.

Din păcate, ţara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticaţi cu psoriazis. Un procent de 20-30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe şi deformante, care deseori provoacă handicap. În România, psorizisul ramâne o boală frecventă.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Acestei afecţiuni îi sunt asociate numeroase comorbidităţi (în contextul infectării cu SARS-COV-2, una dintre dintre cele mai reprezentative fiind obezitatea).

43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”

60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive

1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment

50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă

62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Sursa: agerpres.ro/ medicalmanager.ro

Distribuie informația
Alte știri