3 martie, Ziua mondială a vieţii sălbatice

Adunarea Generală a ONU a proclamat la 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, data de 3 martie, drept Ziua mondială a vieţii sălbatice, potrivit www.un.org. La această dată, în 1973, la Washington, a avut loc semnarea Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie – CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizează activităţile de comercializare pentru a nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor.

Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante. Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate în care se află. Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni. România a aderat la CITES prin Legea Nr. 69 din 15 iulie 1994, potrivit www.cdep.ro.

Anul 2020, cunoscut sub numele de „super anul biodiversităţii”, va găzdui câteva evenimente majore la nivel mondial care plasează biodiversitatea în prim plan. Astfel, la 3 martie, în cadrul unui eveniment organizat la sediul ONU, din New York, vor fi prezentaţi câştigătorii Festivalului de Film „Jackson Wild”, dedicat vieţii sălbatice, dar şi marele câştigător al Global Youth Art Contest, organizat de Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) în colaborare cu Programul ONU de Dezvoltare (PNUD) şi Secretariatul Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES).

Prima ediţie a Zilei mondiale a vieţii sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014. În 2015, ziua a avut tema – ”Este timpul să acţionăm împotriva crimei asupra faunei şi florei sălbatice!”, iar în 2016 ziua a fost marcată sub titlul – ”Viitorul vieţii sălbatice se află în mâinile noastre”, elefanţii africani şi cei asiatici aflându-se în centrul unei campanii globale de oprire a dispariţiei celor mai mari mamifere de pe Pământ. In 2019, pentru prima dată, tema a avut ca subiect viaţa şi speciile marine şi s-a intitulat – ”Life below water: for people and planet”, potrivit www.undp.org. Ziua mondială a vieţii sălbatice 2019 s-a aliniat Obiectivului 14 al Dezvoltării Durabile, respectiv ”Viaţa sub apă”, care se concentrează asupra speciilor marine.

Distribuie informația
Alte știri