30 mai: Ziua mondială a sclerozei multiple

Marcată în fiecare an la 30 mai, Ziua mondială a sclerozei multiple are menirea de a sărbători solidaritatea globală şi de a spera în viitor.

În 2009, Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), cu sediul la Londra, şi membrii săi afiliaţi au iniţiat primul eveniment cu acest nume.

Tema campaniei World MS Day (Ziua mondială SM) pentru perioada 2020-2022 este „conectarea” („connections”). Pagina https://worldmsday.org anunţă că tema „MS Connections” se referă la construirea conectării în comunitate, conectarea cu propria persoană şi conectarea la îngrijire de calitate. „Contestăm barierele sociale care lasă oamenii afectaţi de scleroza multiplă să se simtă singuri şi izolaţi social. Împreună, milităm pentru servicii mai bune, celebrăm reţelele de asistenţă şi luptăm pentru grija de sine.” – evidenţiază pagina campaniei.

În 2021, campania dedicată conştientizării Sclerozei Multiple, #WorldMSDay, organizată de APAN România, include o serie de evenimente online care aduc împreună pacienţii cu această afecţiune şi personalul medical dedicat îngrijirii lor. Totodată, o serie de poveşti reale ale pacienţilor cu scleroză multiplă au fost realizate şi prezentate la începutul lunii mai 2021.

Scleroza multiplă reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni ale sistemului nervos central (creier şi măduva spinării), provocând dizabilitate în rândul tinerilor. Cifra celor afectaţi este estimată la 2,8 milioane, însă, probabil că alte câteva sute de mii rămân nediagnosticate. Cele mai multe persoane cu scleroză multiplă sunt diagnosticate între 25 şi 31 de ani, numărul femeilor fiind dublu faţă de cel al bărbaţilor. Există câteva remedii care pot ajuta în unele forme de scleroză multiplă şi alte măsuri care pot ameliora simptomele. Potrivit statisticilor, în România sunt peste 7.500 de oameni cu scleroză multiplă, din care mai mult de o jumătate sunt femei. Dintre aceştia, aproximativ 5.000 au accesat sistemul public de sănătate, având aşadar boala activă. Nivelul estimat de acces la diagnostic şi tratament conform protocoalelor terapeutice raportat de pacienţii cu scleroză multiplă din Romania este 64%.

Distribuie informația
Alte știri