2.000 de copii din Bihor au părinții la muncă în străinătate. Guvernul alocă 30 milioane euro într-un program pilot de sprijinire a acestora

Instituţiile interesate să intre în programul pilot destinat sprijinirii copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, lansat recent de Guvernul PNL, pot depune cererile de finanţare până pe data de 25 mai 2020, anunță deputatul Florica Cherecheș într-un comunicat de presă

România trece de mulţi ani printr-un fenomen îngrijorător, milioane de români părăsind ţara în căutarea unui trai mai bun. Costurile unui astfel de fenomen nu sunt doar economice, ci şi sociale, cele mai recente date oficiale, de la sfârşitul anului 2019, arătând că peste 85.000 de copii au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Numai în judeţul Bihor, pe care-l reprezint în Parlament, numărul copiilor lăsaţi acasă de părinţi se apropie de 2.000, dintre care aproximativ 750 în Oradea, susține deputatul PNL.

În aceste condiţii, pentru controlul problemelor cu care se confruntă copiii, sprijinul constă într-un complex de măsuri care vizează: consiliere psihologică şi consiliere vocaţională, prevenirea abandonului şcolar prin programe de tip after-school, masă la şcoală sau asigurarea de rechizite şi materiale educative.

Programul va fi implementat prin finanţarea proiectelor depuse în acest scop de instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale, furnizori de servicii de consiliere şcolară, instituţii de cult, asociaţii religioase şi şcoli publice şi private din reţeaua şcolară din România.

Fac un apel către toate aceste instituţii să depună cereri de finanţare până la termenul de 25 mai 2020, astfel încât cele 30 de milioane de euro destinate acestui program pilot să poată fi folosite, în primă fază, pentru o parte din copiii români aflaţi în dificultate în ţară. Copiii rămaşi acasă nu au lipsuri doar de natură materială, ci au mari probleme educative şi psihologice, lipsa părinţilor afectând viaţa acestora.

Alte știri