4 februarie: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală.

Începând cu anul 2016 şi până în 2018, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: ”We Can. I Can” (Noi putem. Eu pot.), un îndemn atât colectiv, cât şi individual de a lupta împotriva cancerului, notează http://www.worldcancerday.org, conform agerpres.ro. Se pune accent pe prevenţie, depistarea precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi doar paleativ, în unele cazuri.

O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza acestei afectiuni, în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.
Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

Distribuie informația
Alte știri