4 focare noi de pestă porcină africană în Bihor. Comunicat

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 12.11.2021- 15.12.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 4 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 6 focare de PPA.

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 8, fiind afectate 5 localități: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Popești (comuna Popești), Călacea (comuna Olcea), Bogei (comuna Tăuteu) și Avram Iancu (comuna Avram Iancu).

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 5 cazuri noi, fiind afectate trei noi fonduri de vânătoare – FV 46 Lunca Sprie, FV 57 Roșia și FV 35 Oșand, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este de 22 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Distribuie informația
Alte știri