4 mai: Ziua naţională a inimii. Specialiştii atreg atenția asupra înmulţirii cazurilor de boli cardiovasculare

La iniţiativa Academiei de Științe Medicale, din 1997 încoace, în a patra zi a lunii mai, se marchează ziua naţională a inimii. Momentul este un prilej pentru ca specialiştii să atragă atenția asupra înmulţirii cazurilor de boli cardiovasculare.

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, semnate, în 2007, de reprezentanţii forurilor guvernamentale şi de cei ai instituţiilor medicale de profil din ţară, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa şi de 43% dintre decesele din rândul bărbaţilor, conform heartcharter.org.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, potrivit site-ului Societăţii Europene de Cardiologie – www.escardio.org. În Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregului continent european este vorba de circa peste 11 milioane de cazuri noi. Anual, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în spaţiul Uniunii Europene.

„Fă-i inimii tale o promisiune! Promite-i că o să mănânci mai sănătos, că o să faci mai multă mişcare şi că o să-ţi încurajezi şi copiii să-ţi urmeze exemplul, că o să renunţi la fumat şi că o să-ţi faci controale medicale periodice! De ce? Pentru că la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaş din lume şi din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,7 milioane pe an, sunt produse de aceste boli. Fiecare a şaptea persoană, adică în total peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar o jumătate dintre cei afectaţi nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime dintre hipertensivi ţin sub control afecţiunea care poate avea complicaţii grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc.”, atenţionează site-ul www.cnas.ro.

În România este marcată şi Ziua mondială a inimii la data de 29 septembrie.

“Cei mai importanţi factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul ridicat de colesterol, trigliceride şi glucoză în sânge; hipertensiunea arterială; obezitatea; fumatul; lipsa de mişcare şi viaţă sedentară. Este vorbă de un domeniu sanitar important, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă o morbiditate foarte des întâlnită, iar pe lista cauzelor de deces ocupă primul loc”, spune dr Dorina Corbu-Polojinţef, medic primar la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Oradea.

Sursa: agerpres.ro, oradeaindirect.ro

Distribuie informația
Alte știri