42% din bugetul municipiului Oradea pe 2019, direcționat spre investiții

Bugetul total estimat al Oradiei pentru anul 2019 este de 167 milioane euro, din care 90 milioane euro sunt veniturile proprii, iar peste 50 de milioane sunt din fondurile europene pe care municipalitatea estimează că le va atrage în cursul acestui an.

„Este un buget aparent mare, dar este strâns, din câteva motive. Pe de o parte, măsurile care au fost adoptate de Guvern, atât la finalul anului 2017 cât și la finalul anului 2018, au făcut să avem o pierdere de venituri consistentă…Cu toate acestea având în vedere volumul mare de contracte cu fonduri europene semnate, avem o sumă de 42% din buget alocate pentru investiții, ceea ce este un procent foarte bun. Astfel, din tot ceea ce cheltuie Municipiul Oradea, peste 40% se întoarce direct către cetățeni, nu pe cheltuieli de funcționare, nu pe cheltuieli sociale, sub forma unor investiții, parte finanțate din bugetul local, cea mai mare parte finanțată din bani europeni, parte din creditele pe care le avem contractate”, spune primarul Ilie Bolojan.

Principalele proiecte de investiții din acest an derulate de Primăria Municipiului Oradea sunt lucrări de infrastructură de mobilitate urbană, lucrări de pietonalizare în zona centrală, lucrări care vizează spitalele, unitățile de învățământ și lucrări pe partea de termoficare.

În ceea ce privește lucrările de infrastructură de mobilitate urbană, se vor continua lucrările la drumul expres pe două tronsoane. Tronsonul strada Bihorului – strada Veche va beneficia de lucrări de canalizări pluviale, se lărgește și se consolidează strada Bihorului, până la serpentinele care urcă către Paleu, de unde, până la girația de la Real Episcopia se lucrează la noul drum, care va conecta zona de dealuri cu ieșirea din Oradea către Biharia și cu viitoarea autostradă. Aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Un alt proiect important este cel de prelungire a liniei de tramvai, lucrările fiind în derulare în zona Căii Aradului înspre Auchan și Jumbo, urmând ca după Sărbători să se treacă la lucrări pe Calea Aradului. Această lucrare va permite o conexiune directă a zonei de sud a orașului.

O altă lucrare care urmează a fi începută în această vară și realizată într-un an de zile, este pasajul suprateran pe șoseaua de centură, care va permite o circulație mult mai fluentă în zonă, creând un acces suplimentar către Piața 100 și eliminând pericolele legate de accidente.

Un alt aspect important este și cel de extindere a spațiilor pietonale din zona centrală, anul acesta fiind demarate lucrări pe fonduri europene: pietonalizarea zonei malului stâng al Crișului Repede, reabilitarea și pietonalizarea Pieței Ferdinand, care va începe imediat după Sărbători, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr și Libertății. De asemenea, se lucrează la realizarea parcării de pe strada Independenței, lucrările urmând a fi finalizate la sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește proiectele de sănătate, este în curs de execuție extinderea unității de primiri urgențe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, printr-un împrumut de la Banca Mondială. Totodată, în toamna acestui an va începe reabilitarea termică a celor două spitale.

Proiectele europene derulate în acest an care vizează domeniul educației privesc reabilitări termice și de fațade la Școala Gimnazială Dacia, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional la Colegiile Tehnice Traian Vuia și Mihai Viteazul din Oradea, construirea unei Creșe și Grădinițe în Parcul Industrial, etc.

În partea a doua a anului, conform contractului, vor sosi primele tramvaie noi, care vor înlocui generația veche de tramvaie care mai sunt în circulație. Lucrările pe partea de termoficare cuprind lucrări atât la magistrale și puncte termice, cât și în zona Nufărul în vederea reabilitării integrale a rețelei și trecerea de la punctele termice de cartier la module termice pe fiecare scară de bloc.

„Aceste lucrări importante vor fi o provocare pentru aparatul Primăriei Oradea. Sper să avem cât mai puține disfuncționalități, dar este o oportunitate importantă pentru oraș ca în acești an să acceseze sume europene importante și să facă aceste lucrări”, mai spune primarul Ilie Bolojan.

Distribuie informația
Alte știri