5 noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici din Bihor

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în perioada 24.04 – 21.05.2024, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate, în județ au fost declarate 5 noi focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici, în prezent fiind active 8 focare de boală.

Sunt afectate localitățile Ciocaia, Săcuieni și Sânicolaul de munte aparținând de orașul Săcuieni, Cheșereu – comuna Cherechiu, Tarcea și Galoșpetreu – comuna Tarcea, Cordău – comuna Sânmartin, respectiv Hidișelu de jos – comuna Hidișelu de sus .

În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz în fondul de vânătoare FV 45 Surducel Bulz, fond afectat anterior, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, transmite DSVSA Bihor.

Distribuie informația
Alte știri