53 de focare de Pestă Porcină Africană, stinse în Bihor la porcii domestici. Comunicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează asupra faptului că din numărul total de 60 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în județul Bihor la porcii domestici, au fost stinse, până la data de 01.05.2019, un număr de 53 focare de PPA, din 18 (optsprezece) localități ale județului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar), Cauaceu (1), Albiș (5), Olosig (8), Sânnicolau de Munte (1), Cherechiu (7), Galoș Petreu (1), Sălacea (2), Chizlaz (1), Abram (1), Crestur (3), Abrămuț (3), Cheșereu (2), Făncica (1), Târgușor (1), Petreu (3) și Cubulcut (7). și se desfășoară activități specifice necesare stingerii focarelor și în celelalte localități afectate.

În prezent mai sunt active la porcii domestici 7 focare PPA care afectează doar două localități, respectiv Șilindru și Șimian, localități în care activitățile specifice necesare stingerii focarelor sunt în curs de finalizare.
În ce privește evoluția PPA la mistreți, numărul total de focare a rămas de 4, ultimul caz confirmat fiind la sfârșitul lunii aprilie, la un mistreț vânat în cadrul măsurilor de asanare dispuse pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă la nivelul întregului județ aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Menționăm faptul că toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care au fost afectați din cauze obiective de PPA, au fost INTEGRAL DESPĂGUBIȚI.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri