57 de amenzi aplicate în urma controalelor pentru prevenirea și combaterea coronavirus în Bihor. Comunicat

Sâmbătă, 1 august a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

Echipele mixte au acționat integrat, verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 139 de societăți comerciale.

În urma acțiunilor punctuale, desfășurate sâmbătă, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 23.900 de lei.

Astfel, la una dintre societăţile comerciale verificate s-a constatat că nu se respectă măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr.55/2020, fiind aplicată o sancţiune cu amendă în valoare de 7.000 de lei pentru organizarea de către operatorii economici a unor activităţi în spaţiul public / privat / închis pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii. 

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenţionale, din care 12 cu amendă în valoare totală de 6.000 de lei şi 21 cu avertisment.

10 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 5.000 de lei au fost aplicate unor societăţi comerciale care nu respectau prevederile O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, iar 2 sancţiuni cu avertisment au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.145 din 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravenţională, cu amendă în valoare de 1.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Echipajele prezente în teren au aplicat 10 sancțiuni cu amenzi în valoare de 4.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă, 1 august a.c., în locurile publice aglomerate din judeţul Bihor, au fost angrenați 172 de reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Bihor, cu atribuții în domeniu, respectiv 132 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 22 de jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, 5 cadre ale Poliției Locale Oradea, 2 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, 3 comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, 4 inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 2 inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, precum și 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Reamintim că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

Distribuie informația
Alte știri