6 din 10 copii sunt afectati de carii dentare. Luni este Ziua Mondiala a Sanatatii orale.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sarbatoreste în fiecare an pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanţa igienei orale şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune, la orice vârstă. In acest sens in aceasta luna “cu ocazia campaniei „ Dinti sanatosi pentru copii frumosi” organizata in cadrul clinicii noastre ne vom adresa micilor pacienti explicandu-le rolul si importanta periajului dentar iar parintilor acestora le vom raspunde la intrebari legate de igiena dentara, alimentatia corecta precum si metode de preventie a cariei dentare la micii copilasi”, spune dr. Veronica Motoc,medic pedodont, stomatologie pediatrica.
Invatarea copilului cu o igienă dentara corectă de la cea mai fragedă vârstă îi va influenţa sănătatea dentara pe tot parcursul vieţii.

Caria dentara reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate, afectând, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor. Apariţia cariei dentare se datorează obiceiurilor alimentare greşite şi a igienei dentare deficitare. În cazul molarului de 6 ani, primul afectat conform studiilor clinice,-la 7 ani – 12%, – la 7 ani – 25% ;- la 12 ani – 52% la molarii superiori – la 12 ani 70% la molarii de 6 ani inferiori.

“ Sigilarea santurilor si fosetelor reprezinta o tehnica de izolare a acestora fata de mediul bucal. Consta în aplicarea si mentinerea pe suprafata de smalt a unor substante cu rol de bariera mecanica.
Incidenta cariei dentare in urma introducerii sigilarii se reduce cu 65-80% si de aceea recomand sigilarea dentara ca metoda de electie in profilaxia cariei dentare in cazul dintilor definitivi cu santuri si fosete bine exprimate si recent erupti pe arcade”, mai spune dr Veronica Motoc.

Distribuie informația
Alte știri