6 februarie: Ziua cu toleranţă zero faţă de mutilările genitale ale femeilor

Foto: eurovalcea.ro

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 6 februarie, Ziua cu toleranţă zero faţă de mutilările genitale ale femeilor, organizată pentru prima dată în 2013. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, cel puțin 200 de milioane de fete şi femei au fost supuse unei forme de mutilare genitală și 3 milioane de fete sunt supuse acestui risc în fiecare an.

Vino cu mine, trebuie să mergem la brutărie, mi-a spus mama într-o dimineață. În acea zi, am experimentat frica, înșelăciunea și durere chinuitoare. Aveam doar șapte ani”, a explicat Dania, descriind ziua în care a suferit mutilarea genitală. „Când am ajuns la brutărie, mama m-a dus în camera din spate, unde era o sobă veche”, povesteşte ea. „Am văzut o bătrână ținând în mână lame de ras. Îmi amintesc de acea bătrână și de mama care mă țineau întinsă la pământ. Cuvintele nu pot exprima durerea și confuzia pe care le-am simțit. A durat câteva secunde și am văzut sânge coborându-mi pe coapse. Femeia mi-a pus apoi cărbune pe organele genitale.” Dania are acum 53 de ani. Dar, spune ea, „Îmi amintesc totul… Mirosul, durerea, țipetele și sângele care mi-a coborât pe coapse”, spune Sulaymaniyah, din Regiunea Kurdistan din Irak.

Crizele umanitare, inclusiv pandemia de COVID-19, au împiedicat eforturile de prevenire a mutilării genitale a femeilor, astfel încât se estimează că numărul acestora va creşte cu două milioane, în următorul deceniu.

Deși s-au înregistrat progrese, numărul fetelor supuse acestor practice a scăzut cu o treime faţă de acum 30 de ani, ritmul trebuie să fie de 10 ori mai rapid pentru a atinge ținta globală de zero incidente până în 2030. Și în timp ce sunt necesare aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru atingerea acestui obiectiv în 31 de țări prioritare, se preconizează că vor fi cheltuite doar 275 de milioane de dolari, ceea ce indică un deficit de resurse de aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Tema din acest an este Accelerarea investițiilor pentru a pune capăt mutilărilor genitale în rîndul femeilor – investiții în programe de furnizare de servicii și răspuns pentru cei afectați și cei aflați în risc și în dezvoltarea și aplicarea legilor și întărirea capacității instituționale de a aborda eradicarea mutilării genitale feminine. Împuternicirea fetelor, de asemenea, cu acces la educație, îngrijire medicală și oportunități de muncă, poate accelera dispariția acestei practici dăunătoare.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri