„Partitura” unui proiect educațional cu cântec: pianine din Germania, în școlile bihorene din mediul rural

  • Doamna profesoară, ce e asta?
  • O pianină, dragule.
  • Ah, daa? Șiii…ce se face cu ea?

Opintelile celor 6-8 bărbați care împing pe holurile școlii „elefantul” de sute de kilograme cu placă de bronz și clape albe și negre sunt acompaniate de un alai pestriț și zgomotos format din îngrijitoare, profesori și copii. Fiecare vrea să ajute, mută câte un ghiveci cu flori care stă în calea pianinei, mai deschid câte-o ușă. Pentru cei mai mulți dintre copii e prima dată când văd un asemenea instrument. Să vedeți cum le sclipesc ochii. Căci orele de muzică s-au făcut, până acum, doar teoretic.

Așa decurge, de obicei, momentul când ajungem cu o pianină într-una din școlile din Bihor. Pianinele sunt aduse din Germania de Erwin Miki Bausche și ne sunt donate de Comunitatea Bulgarilor din Karlsruhe. Atunci când ajung aici sunt trimise la acordat și recondiționat într-un atelier din Oradea cu contribuția Asociației Oradea Civică. Cu sprijinul lui Cosmin Bursașiu sunt apoi transportate iar Asociația Cultură în Mișcare se ocupă să găsească profesori de muzică și școli în care acestea să fie folosite cât mai bine posibil. Până acum am donat 6 pianine în Bihor urmând ca în 2022 să continuăm, alte 7 pianine fiind deja la recondiționat în Oradea. Pianinele au ajuns în școlile din Tămășeu, Sârbi, Lăzăreni, Hotar, Lugașul de Jos și, una dintre ele, la Asociația SOS Autism unde este folosită în cadrul unui proiect de terapie prin muzică.

Scopul acestui proiect este de a investi în școlile din mediul rural, acolo unde posibilitățile materiale și logistice sunt, cel mai adesea, insuficiente pentru a asigura copiilor accesul la activități diverse care să îi ajute în formarea și dezvoltarea lor. Principala dificultate a acestui proiect este de a găsi în zonele rurale ale județului profesori de muzică disponibili și pregătiți pentru a susține ore de pian pentru acești copii. Deși am avut solicitări de la mai multe școli, am dus până acum pianine doar în astfel de locuri, acolo unde am avut certitudinea că vor fi “puse la treabă”. 

Pentru a stimula creativitatea și implicarea școlilor, avem intenția de a organiza anual – după ce vom dota mai multe școli cu pianine – un spectacol în care să evolueze copiii care au învățat să cânte la pian datorită proiectului.

Dacă știți o școală din #Bihor care poate asigura un profesor de pian, noi livrăm o pianină. Dacă doriți să contribuiți financiar la acest proiect, puteți contacta Asociațiile Oradea Civică sau Cultură în Mișcare.

Distribuie informația
Alte știri