„50 de ani de grafică românească 1970-2020″, expoziție la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural

Expoziția „50 de ani de grafică românească 1970-2020″ este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România și dedicat artei contemporane românești. Peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști vor fi expuse în noul spațiu amenajat în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 decembrie 2019, ora 13.00.

Realizată printr-un parteneriat model dintre Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Diana Iancu, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora, şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

„50 DE ANI DE GRAFICĂ ROMÂNEASCĂ” este o expoziţie care anticipează expoziţia permanentă de artă orăşenească, cuprinsă în planul de amenajare muzeală. Până când acest proiect va fi finalizat, avem ocazia de a admira un număr de peste 70 de lucrări. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti. Sunt expuşi 65 de artişti, 3 dintre ei sunt orădeni.

Expoziţia intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice din perioada 1970 și până în prezent. Exercițiul gravării și al altor tehnici de reproducere artizanală a imaginii a reprezentat o dublă oportunitate: pe de o parte, aceea de a crește difuzarea, în rândul publicului, a operei lor, pe de altă parte posibilitatea de a exprima o gândire diferită. Realizarea unei expoziții de grafică românească în România, care să cuprindă o seamă de artiști începând cu 1970 și până în prezent, constituie un act cultural excepțional ce umple un gol existent în muzeografia românească. Iar această expoziție dimpreună catalogul aferent este specială din mai multe motive. În primul rând aceasta va fi deschisă sub auspiciile Zilei Naționale a României. Un alt motiv important este acela că această expoziție este realizată printr-un parteneriat fructuos, dorit și realizat în acest an, dintre Colecția avocatului George Șerban din București împreună cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural sub imboldul, ideea și concepția curatorului. Ne-am permis deja să afirmăm în titlul anul 2020, pentru că lucrările și numărul artiștilor va crește ajungând la 100 anul viitor, iar o parte din aceste lucrări vor fi donate Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești. Mai puțin cunoscută în mediul artistic, când cei mai mulți se îndreaptă spre pictură, grafica, tușul, acuarela sau litografia are un rol special în arta universală.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri