65 de hectare de teren degradat vor fi împădurite în Oradea în următorii doi ani

Viceprimarul Florin Birta a anunțat azi, 14 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că la ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare se va supune votului un proiect de parteneriat între Primăria Oradea și Garda Forestieră, care prevede împădurirea unor suprafețe de aproximativ 65 ha în municipiu.

Conform spuselor viceprimarului, proiectul de hotărâre prevede ameliorarea unei suprafețe de 65 de ha de teren degradat proprietate publică a municipiului, unde în urma unui parteneriat încheiat cu Garda Forestieră se vor face plantări de arbori.

Este vorba de trei amplasamente: în cartierul Tineretului, în vecinătatea uzinei de Apă, pe o suprafață de 1,5 ha, iar celelalte două pe malul stâng, respectiv malul drept al Crișului Repede, în aval de podul CFR, lângă şoseaua de centură, aferent liniei ferate Arad- Oradea. „Acolo avem pe de o parte o suprafață de 37 ha de teren, iar pe cealaltă parte 26 ha de teren, pe care în urma protocolului cu Garda Forestieră le vom împăduri”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

După ce în ședința Consiliului Local se va aproba acest proiect, Primăria Oradea va preda terenul Gărzii Forestiere, care va demara procedura de licitaţie în vederea stabilirii firmei care se va ocupa de aceste plantări.

„Poate nu toate aceste plantări se vor realiza în acest an, dar cu siguranță până la anul viitor toate cele 65 de ha de teren vor fi liziere ale municipiului Oradea. Începem încet, încet să împădurim cel puțin unele zone ale orașului nostru, mai ales în zona Ioșia, unde acea lizieră cu siguranță va schimba calitatea aerului în zonă”, a spus viceprimarul.

Pe suprafața de aproximativ 1,5 ha de teren din zona cartierului Tineretului, plantările vor începe în luna martie 2020. În următoarele două săptămâni, terenul va fi nivelat și, când timpul va permite, în parteneriat cu Garda Forestieră, care pune la dispoziția Primăriei Oradea arborii, se vor planta stejari și frasini pe toată suprafața existentă, a menționat Florin Birta.

Alte știri