S-a stins un dascăl aparte, mare iubitor de țară, născut în satul bihorean Valea Mare de Codru

„S-a stins si domnul profesor David, un dascal aparte si un iubitor de tara cum rar mi-a fost dat sa cunosc… Va voi purta mereu in inima si-n gandul meu, cu același drag cu care ne-ati purtat, pe mine si studentii mei, ani de-a randul, in tara si strainatate, in zecile de spectacole de folclor. Multumim pentru lectiile de romansim, a fost o onoare sa va cunoastem! Dumnezeu sa va odihneasca in pace!”, a scris Oana Lianu pe facebook.

Copil de țăran sărac, născut în satul bihorean Valea Mare de Codru, Teodor David era destinat a rămâne legat de pământ și plug. Dorind să facă școală, cu complicitatea mamei sale, fuge de acasă la Holod să-și continue studiile gimnaziale. Directorul Bistrian, cu ochiul dascălului, îl ia sub aripa sa și-l cazează în internatul școlii. Absolvă șapte clase exact când țara avea nevoie de tehnicieni în procesul de industrializare în care se implicase, după modelul sovietic. În plus, mulți tineri de la sate, ca de altfel și oameni maturi, se orientează spre lumea orașului, fiind alungați de brutalul proces al colectivizării, care naționaliza dragostea tradițională a țăranului nostru pentru pământ. Absolvă școli tehnice la Oradea și Craiova, apoi Academia de Științe Social-Politice din București, unde se specializează în Științe Economice. Are și de la cine învăța, economiști de talie națională și internațională: academicienii Costin Murgescu, N. N. Constantinescu, Tudorel Postolache.

Din 1990 se apropie de Societatea cultural patriotică „Vatra Românească”, amplă mișcare civică, cu rol important în apărarea integrității naționale în anii de haos și vid de putere din țară (1990-1992). Ca vicepreședinte, alături de alți colegi „vătriști”, a consolidat legăturile cu Basarabia. În ultimii ani a depus eforturi pentru a colecta cărți de literatură și istorie românească pentru a înființa biblioteci și a le dota pe cele existente în „Țara noastră de dincolo de Prut”, pe care o consideră „mai românească și încă frământată”.

Prietenului David i-a plăcut anturajul marilor intelectuali ai țării. De la scriitorul Titus Popovici, academicienii Ioan Ursu, Alexandru Graur, Mircea Malița, Ioan Anton, ambasadorul Dumitru Turcuș, ministrul ing. Constantin Ionescu, universitarii Costin Mungescu, N.N. Constantinescu, Tudorel Postolache – întotdeauna a avut ceva de învățat, ei deschizându-i noi drumuri pentru a înțelege vremurile prezente și a scruta cu realism viitorul posibil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze de-a dreapta Sa!

Sursa: crisana.ro

Distribuie informația
Alte știri