73 de unități de învățământ din Bihor, eligibile în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

Ministerul Educaţiei a demarat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Acesta face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă. Programul vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) prin acordarea de granturi, în două runde, unui număr estimat de 2.500 dintr-un total de 3.235 de unități de învățământ de stat de nivel gimnazial, cu risc mediu și crescut de abandon școlar.

În data de 2 martie 2022 a fost publicat primul apel de proiecte din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

În prima rundă de finanțare a schemei de granturi PNRAS sunt prioritizate 1.726 unități de învățământ care au îndeplinit cumulativ următoarele criterii și care pot depune cerere de finanțare în cadrul acestui apel: Unități de învățământ de stat care:

  • au fost identificate cu prioritate de intervenție mare sau medie în 2018/2019 și în 2020/2021;
  • au personalitate juridică și învățământ de masă;  au un număr de cel puțin 40 de elevi înmatriculați în ciclul gimnazial;
  • și-au exprimat intenția de participare în cadrul Schemei de granturi PNRAS prin Declarația de intenție.

Unitățile de învățământ de stat cu un număr de elevi de nivel gimnazial sub 40 raportat la etapa de preidentificare cu ajutorul SIIIR, școlile speciale care și-au exprimat intenția de participare, precum și școlile care s-au încadrat la prioritate mare și nu și-au exprimat intenția de participare vor beneficia de activități de sprijin finanțate în cadrul intervențiilor sistemice, care vor fi gestionate la nivel central de către Ministerul Educației.

Pentru sesiunea 2022, la nivelul județului Bihor, au fost eligibile 73 de unități de învățământ.

După lansarea apelului Innspectoratul Școlar Județean Bihor s-a preocupat de furnizarea în timp util a tuturor informațiilor care au vizat redactarea cererii de finanțare, a oferit sprijin unităților de învățământ, a organizat videoconferințe și a constituit un grup de comunicare pentru consilierea și monitorizarea pregătirii proiectului.

La termenul limită de depunere, 14 martie 2022, din județul Bihor, deși termenul a fost foarte scurt de la lansarea apelului, au depus cereri de finanțare în cadrul programului, un număr de 66 de unități de învățământ, cu o valoare solicitată însumată la nivelul acestora de peste 9 milioane de euro.

Au rămas să depună pentru sesiunea 2023 un număr de 7 unități de învățământ: Școala Gimnazială nr. 1 Buduslău, Școala Gimnazială nr. 1 Cociuba Mare, Școala Gimnazială nr. 1 Hotar, Școala Gimnmazială nr. 1 Săcădat, Școala Gimnazială ”Jako Zsigmond” Roșiori, Școala Gimnazială nr. 1 Viișoara, la care se vor adăuga cele eligibile în respectiva sesiune.

Granturile din cadrul programului se încadrează în trei categorii: mic – 70 000 de Euro (efectivul de elevi din ciclul gimnazial din unitatea de învățământ este între 40 și 75); mediu – 140 000 Euro (efectivul de elevi din ciclul gimnazial din unitatea de învățământ este între 76 și 150); mare – 153 000 de Euro (efectivul de elevi din ciclul gimnazial din unitatea de învățământ este peste 150);

În cadrul acestui program este vizată o tipologie diversificată de activități printre care:

  • Activități de dezvoltare a unui climat pozitiv și incluziv în clase și în școală, inclusiv acțiuni de combaterea violenței, acțiuni anti-bullying, măsuri pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, măsuri pentru combaterea segregării școlare
  • Activități pentru reducerea absenteismului la clasă prin utilizarea unor tehnici de învățare activă și incluzivă cu scopul de a crește motivația elevilor și dezvoltarea personală, facilitarea învățării, înțelegerii și gândirii critice, mentorat și sprijin colegial între elevi, sprijinirea colaborării cu părinții sau tutorii legali, etc.
  • Activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie,
  • Activități pedagogice și de sprijin, care includ, dar nu se limitează la cursuri de remediere 1/1 sau în grup (lb. română/ lb. maternă, matematică/ științe, TIC), testare cunoștințe, evaluare dificultăți de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, educație parentală, consiliere psihologică, etc. o Extinderea zilei de școală la program prelungit și acordarea unei mese.
  • Activități de tip Școală după Școală inclusiv acordarea de hrană.
  • Activități extra-curriculare, care includ, dar nu se limitează la vizite de documentare, activități outdoor, excursii, tabere, festivaluri, evenimente educaționale, activități non-formale, activități culturale comunitare, sportive, participare la concursuri școlare, participare la cercuri școlare, educație pentru sănătate, activități de networking școlar, terapie prin artă etc.
  • Activități de sprijin și stimulare pentru elevii aflați la risc de abandon școlar/ PTȘ pentru asigurarea tranziției din învățământul secundar inferior către învățământul secundar superior în vederea finalizării învățământului obligatoriu (de exemplu, acordarea de subvenții/ stimulente condiționate de prezența la școală), etc.
  • Activități de formare autorizate și îndrumare (coaching) pentru cadre didactice și personal auxiliar din unitatea de învățământ (de ex. îmbunătățirea practicilor de predare, crearea unui climat școlar favorabil, orientarea în realizarea activităților pedagogice prevăzute în proiect).
  • Activități de reintegrare școlară, fie în învățământul de masă sau în Programe de tipul a 2-a Șansă, în cursuri de calificare desfășurate de furnizori de formare la nivel local sau în programe de învățare/ recuperare accelerată, inclusiv achiziție de mobilier pentru vârstă corespunzătoare etc. o Activități de dezvoltare/ îmbunătățire a competențelor, etc.
  • Activități de îndrumare (coaching) și consiliere profesională.
  • Activități de sprijin și stimulare pentru copiii și tinerii care au părăsit școala,
  • Dotarea cu clase inteligente* pentru predare – învățare.
  • Diagnostic inițial privind competențele digitale ale elevilor;
  • Activități de predare – învățare – evaluare: proiectarea resurselor pentru instruirea online, adaptarea resurselor pentru învățarea online, utilizarea resurselor digitale pentru evaluarea formativă, sumativă și feedback.

Prin implementarea proiectelor în cadrul acestui program la nivelul județului Bihor unitățile de învățământ vor putea oferi elevilor un pachet educațional atractiv, valorificând deopotrivă expertiza cadrelor didactice din școală, precum și a altor actori din zona organizațiilor neguvernamentale cu rezultate validate în domeniul educației.

De asemenea, există așteptări semnificative în ce privește schimbarea percepției față de școală a copiilor proveniți din grupuri vulnerabile, prin implicarea părinților în programe de consiliere.

Alte știri