8 focare de pestă porcină africană în Bihor. Comunicat

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de 8, afectând următoarele localități: Săcuieni (2 focare) și Ciocaia (3 focare) aparținând orașului Săcuieni, localitatea Leș (1 focar) – comuna Nojorid și localitatea Crestur (1 focar) – comuna Abrămuț și localitatea Cheț(1 focar) – Municipiul Marghita

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, a fost confirmat pe fondul de vânătoare FV 15 Cuzap un nou caz de evoluție a bolii, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Alte știri