8 focare de pestă porcină africană sunt active în Bihor

In județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 4 focare de pestă porcină africană în localitățile Almașu Mare (3 focare) și Săldăbagiu de Barcău ( 1 focare) ambele din comuna Balc.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, au fost stinse 6 focare de PPA în localitățile: Crestur (1 focar) – comuna Abrămuț, Săcuieni (2 focare) și Ciocaia (3 focare) aparținând orașului Săcuieni, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru acestă localitate.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de 8, afectând următoarele localități: localitatea Cheț(1 focar) – Municipiul Marghita, localitatea Șilindru (3 focare) – comuna Șimian, localitatea Almașu Mare (3 focare) și localitatea Săldăbagiu de Barcău ( 1 focare) din comuna Balc .

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Alte știri