85% din rețeaua de termoficare a Oradiei, reabilitată până la finalul anului

Lucrările de reabilitare a rețelelor de termoficare din municipiul Oradea, etapa a treia, sunt în fază avansată, 76% dintre traseele incluse în contracte fiind înlocuite sau aproape finalizate. Cu prioritate, au fost vizate rețelele de diametre mari,vitale pentru funcționarea în siguranță a sistemului, în zone importante din oraș.

Investiția constă în reabilitarea a 23,10 km de traseu (46,2 km conducte) de tronsoane de rețea termică primară și a 1,30 km de traseu (2,6 km de conducte) de rețele de termoficare primară ce înlocuiesc rețeaua secundară. Valoarea totală (la semnare) a acestui contract aflat în execuție este de 108.033.148,73 lei fără TVA, din care 2% este susținută din bugetul local, iar restul, fonduri nerambursabile.

„Așa cum anunțat încă din iunie, am amânat aceste șantiere care blochează traficul pentru perioada de vacanță, când circulația este mai lejeră. Am vizitat azi trei din aceste zone cu blocaje, zona Averescu unde se înlocuiesc conductele, b-dul Magheru, unde este blocată o bandă de circulație pe direcția Centrul Civic – Magazinul Crișul și zona Colegiului Național Emanuil Gojdu, unde sunt tot lucrări de înlocuire a acestor magistrale. Vrem ca toate aceste lucrări să fie finalizate până în toamnă, când reîncepe școala. La finalul acestei etape care vizează 23 de kilometri de conducte primare reabilitate, vom avea 85% din sistemul de termoficare reabilitat. Asta înseamnă că nu vom mai avea pierderi pe rețea, nu vom mai avea ierni în care orădenii să rămână perioade îndelungate de timp fără agent termic sau apă caldă, așa cum se întâmplă în alte orașe și, totodată, costul de producere a gigacaloriei și suportat de locuitorii orașului va fi mult mai mic decât în alte zone”, a precizat primarul Florin Birta.

În continuarea celor două etape anterioare, etapa a III-a coroborată cu investiția Nufărul 1 Geotermal va duce reabilitarea rețelei de transport la un procent de 85% din lungimea totală a rețelei primare (având aproximativ 86 km) și va consolida reabilitarea și modernizarea SACET Oradea prin reabilitarea de puncte termice și rețele de distribuție, iar acolo unde este posibil tehnic și fezabil economic, renunțarea la punctele termice mari, de cvartal și înlocuirea acestora cu minipuncte termice, la nivel de condominiu.

Totodată, în zona Ioșia Nord se creează premisele tehnice necesare utilizării superioare a resursei geotermale – în cursul iernii trecute cele 6 puncte termice din cartier fiind alimentate preponderent din energie geotermală, în funcție de regimul de funcționare necesar. 

Primarul Birta a făcut un apel la orădeni să dea dovadă de înțelegere în trafic, pe perioada acestor lucrări, la finalul cărora toată comunitatea va avea de câștigat.

Distribuie informația
Alte știri