95 de ani de la nașterea medicului Ioan Pop de Popa, orădeanul care a făcut prima operaţie pe cord deschis din România

foto: facebook.com/CentrulMedicalFobac/

Medicul cardiolog profesor doctor docent Ioan Pop de Popa, cel care a efectuat prima operaţie pe cord deschis din România, s-a născut la 6 octombrie 1927, la Oradea. Specialist în chirurgie cardiovasculară, profesorul Ioan Pop de Popa este considerat fondatorul chirurgiei cardiovasculare moderne din România, potrivit site-ului Fundaţiei „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, http://fobac.ro/.

S-a născut în Oradea, din părinții: Ioan (profesor de științe agricole), mama: Lucreția, casnică. La Oradea, în perioada 1934-1938 a urmat școala primară, apoi Liceul Emanuel Gojdu (clasele I-II) (1938-1940). Între anii 1940-1944, familia sa s-a refugiat din Ardealul de Nord la Beiuș, unde a urmat clasele III-VII la liceul „Samuil Vulcan”.

În 1944 a participat voluntar ca elev de liceu sanitar în spitalul de campanie pe frontul de eliberare din Apuseni. După eliberarea Ardealului, și-a continuat studiile (clasa a VIII-a) la liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea (1945-1946), după care la Facultatea de Medicină Generală din Cluj (1946-1952), pe care a absolvit-o cu diplomă de merit Magna cum laude.

În 1991, profesorul Ioan Pop de Popa a înfiinţat FOBAC – Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, organizaţie neguvernamentală. 

Profesorul Ioan Pop de Popa a murit la 30 aprilie 2021.

Distribuie informația
Alte știri