Navele de croazieră nu mai au acces în centrul istoric al Veneţiei. Vezi de când

Foto: stirileprotv.ro

Este definitiv şi irevocabil. De luna viitoare, navele de croazieră nu mai au acces în centrul istoric al Veneţiei.

“S-a făcut un pas important pentru protejarea oraşului-lagună”, spun reprezentanţii UNESCO. Veneția a fost inclusă în 1979 în patrimoniul umanității.

După ani de neînțelegeri, proteste, accidente, s-a luat totuși decizia finală: de la 1 august, navele de mari dimensiuni nu vor mai trece prin fața fascinantei pieţe San Marco, care atrage anual milioane de turişti. Cu alte cuvinte, vasele de croazieră nu mai pot naviga pe Canalul Giudecca.

Guvernul de la Roma a dat undă verde acestei hotărâri, considerând ambarcaţiunile de mari dimensiuni nocive pentru integritatea orașului lagună.

Lucrurile sunt clare: nu mai au acces în Veneția navele cu cel puțin una dintre următoarele caracteristici – au peste 25.000 de tone, peste 180 de metri lungime, 35 de metri înălţime sau emisiile lor de sulf depășesc 0,1%.

Până când va fi stabilit un loc permanent unde să staționeze, vasele de croazieră vor acosta în portul industrial Marghera, într-o suburbie a Veneției. Pentru debarcările temporare s-au făcut investiții de 157 milioane de euro, iar companiile afectate de această decizie au primit compensații.

Reprezentanţii UNESCO iau în calcul înscrierea oraşului-lagună pe lista siturilor aflate în pericol. Va fi luată o decizie la reuniunea din China, care începe mâine şi se încheie, la sfârşitul lunii.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri