Volumul „Recurs la natură”, apărut la editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă este CARTEA – CÂNTEC DE LEBĂDĂ, aparțînând academicianului Eugen Simion, personalitate marcantă a culturii noastre.
Este un studiu amplu, erudit despre reprezentarea naturii în operele scriitorilor români din secolele al XIX-lea și al XX-lea, având drept exemple doi mari peisagiști (esteți ai naturii) Calistrat Hogaş şi Mihail Sadoveanu.
Literatura română a constituit pentru Eugen Simion spațiul în care s-a simțit cel mai bine, pe care l-a cunoscut și analizat într-o manieră unică.Toate cărțile sale dovedesc acest lucru.
Eugen Simion a iubit această țară, a iubit creatorii ei și în acest ultim volum, apărut în anul 2022 aduce un omagiu naturii, realizând o „lectură cosmică”, așa cum numește Bachelard acest tip de lectură. Peisajul devine, astfel, un produs al „culturii privirii”, o expresie a a spațialității.
„Recurs la natură” este o carte densă, care se citește cu pasiunea pe care ți-o dă minunata sinestezie pe care o descoperi în fiecare pagină. Subtitlul, „Natură că obiect estetic. Cultura privirii. Studiu de geocritică literară”, spune multe despre esența acestui volum prin care, o dată în plus, Eugen Simion se eternizează, făcând „recurs la natură”. Natură cu care s-a regăsit, s-a contopit, în dimensiunea ei cea mai pură, Natura primordială.
„Mulțumim, Domnule Academician pentru OPERA MAGNA pe care ne-ați lăsat-o moștenire cu atâta dăruire!, este elogiul adus la final de Ligia Mirișan, eseistului, criticului și istoricului literar, Eugen Simion.