Lectură de weekend: Eugen Simion – Recurs la natură

Volumul „Recurs la natură”, apărut la editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă este CARTEA  – CÂNTEC DE LEBĂDĂ, aparțînând academicianului Eugen Simion, personalitate marcantă a culturii noastre.

Este un studiu amplu, erudit despre reprezentarea naturii în operele scriitorilor români din secolele al XIX-lea și al XX-lea, având drept exemple  doi mari peisagiști (esteți ai naturii) Calistrat Hogaş şi Mihail Sadoveanu.

Literatura română a constituit pentru Eugen Simion spațiul în care s-a simțit cel mai bine, pe care l-a cunoscut și analizat într-o manieră unică.Toate cărțile sale dovedesc acest lucru.

Eugen Simion a iubit această țară, a iubit creatorii ei și în acest ultim volum, apărut în anul 2022 aduce un omagiu naturii, realizând o „lectură cosmică”, așa cum numește Bachelard acest tip de lectură. Peisajul devine, astfel, un produs al „culturii privirii”, o expresie a a spațialității.

„Recurs la natură” este o carte densă, care se citește cu pasiunea pe care ți-o dă minunata sinestezie pe care o descoperi în fiecare pagină. Subtitlul, „Natură că obiect estetic. Cultura privirii. Studiu de geocritică literară”, spune multe despre esența acestui volum prin care, o dată în plus, Eugen Simion se eternizează, făcând „recurs la natură”. Natură cu care s-a regăsit, s-a contopit, în dimensiunea ei cea mai pură, Natura primordială.

„Mulțumim, Domnule Academician pentru OPERA MAGNA pe care ne-ați lăsat-o moștenire cu atâta dăruire!, este elogiul adus la final de Ligia Mirișan, eseistului, criticului și istoricului literar, Eugen Simion.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri