O echipă de cercetători de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului e efectuat un studiu privind poluarea cu radon în România și a proiectului CAVEMONITOR, în cadrul căruia au fost monitorizate cinci peșteri.
Rezultatele măsurătorilor sunt în curs de prelucrare, iar concluziile finale privind vulnerabilitatea peșterilor vor fi făcute publice în cursul acestui an.
“În ce privește rezultatele măsurătorilor de radon, dorim să clarificăm faptul că în toate peșterile la care s-a făcut referire în presă (Urșilor, Muierilor, Polovragi), concentrațiile măsurate nu sunt de natură să reprezinte un pericol pentru sănătatea turiștilor, având în vedere timpul scurt pe care aceștia îl petrec în subteran. Precizăm că doar expunerea sistematică la concentrații ridicate de radon reprezintă un pericol pentru sănătate. În acest sens, obiectul cercetărilor este de a stabili în ce măsură radonul prezintă un pericol ocupațional pentru persoanele care petrec mult timp în peșterile respective, în principal, ghizii sau cercetătorii’, se spune în comunicat.