Daniel Palaghianu, în vârstă de 49 de ani, s-a născut și a crescut, până la vârsta de 3 ani, în județul Suceava. Ulterior, ajunge în Bistrița în urma repartiției primite de către părinții săi. Se consideră norocos pentru că a avut niște bunici implicați și iubitori și o familie mare alături de care își petrecea sărbătorile și vacanțele.
Dar, pentru că își dorește să călătorească și să vadă lumea, decide să facă Liceul Militar de Marină de la Constanța, iar după terminarea liceului, se mută la Sibiu unde urmează studiile Academiei Militare – specializarea Finanțe, un domeniu insuflat chiar de către mama sa care, în copilărie, îi spunea frecvent că „trebuie să se facă economist“.
Se caracterizează ca fiind un adolescent „tocilar și neastâmpărat“, dar care s-a acomodat rapid în orice situație.
Cu facultatea absolvită, se întoarce acasă, la Bistrița, unde este repartizat ca și contabil șef(locotenent) la baza militară de la Prundul Bârgăului, de lângă Bistrița.
După 3 ani trece în rezervă la cerere, renunțând la munca de la stat în favoarea unei oferte pe care o primește de la o mare companie din zonă, unde avea un salariu mult mai mare comparativ cu cel din Armată.
La începutul anului 2007, se mută la Oradea și devine directorul economic al Galassini Group. Din 2010 intră în echipa Hotelului Ramada din care face parte și în prezent, iar din 2013 deține o societate proprie de expertiză contabilă, audit, consultanță fiscală și administrarea afacerilor și un restaurant în Oradea. Alege să intre în politică în 2020, iar în 2021 devine subprefect al județului Bihor.
Este căsătorit și are doi băieți în vârstă de 23, respectiv 20 de ani, ambii fiind plecați în Cehia. Cel mare lucrează în domeniul aerospațial pentru o companie americană care are sediul în Brno, iar cel mic studiază, în același oraș, Facultatea de Sociologie.
Mai multe despre alegerile prezidențiale, educație și planuri de viitor, aflați din interviul cu Daniel Palaghianu, candidat USR la Senat.
Când ați decis să intrați în politică?
Daniel Palaghianu: Nu m-am gândit niciodată să intru în politică cu toate că eram preocupat de ce se întâmplă în zona politică.
În 2020 m-am înscris în USR Bihor, după ce am văzut că statul român întârzie să ia măsurile necesare situației cu care ne confruntam atunci – pandemia COVID 10. Am fost foarte deranjat când am văzut că fostul prim-ministru, Ludovic Orban, stătea cu orele la televizor fără să spună nimic, iar în țară nu se întâmpla nimic. În plină pandemie, UE dădea un miliard de euro sprijin și noi nu eram capabili să-i absorbim, statul se dovedea incapabil din puct de vedere administrativ.
În 2021, mi-am depus candidatura, susținut de filiala Oradea, pentru funcția de subprefect pe care am și obținut-o. Din această poziție am încercat să ajut oamenii din județul Bihor în toate chestiunile pentru care am fost sesizat.
Ce ne puteți spune despre candidatura la Senat?
Daniel Palaghianu: Sunt realist de șansele pe care le am, însă cred că efortul meu este mai mult pentru USR, cred în acest partid, este nevoie de modernism în societatea românească .
Dacă ați putea să schimbați un singur lucru în țara noastră care ar fi acela?
Daniel Palaghianu: Educația! Aș dereglementa foarte multe lucruri în educație și aș desființa inspectoratele școlare pentru că de aici pornesc toate problemele. Desigur că ar trebui să fie o structură județeană, însă aceasta ar trebui să fie doar pentru îndrumare și pentru acordarea de grade profesionale, nu să se implice în administrarea școlilor. Școala trebuie administrată de profesori, de autoritatea locală și de părinți.
Ce părere aveți de președinta USR Elena Lasconi?
Daniel Palaghianu: Sunt în echipa Lasconi și USR, am o părere foarte bună. Este unul dintre puținii lideri care nu are un background sulfuros. Toată lumea știe ce a fost și ce a făcut. Cariera ei a fost la vedere, pe sticlă, de la început și până în momentul de față. Elena recunoaște că i-a fost greu la începutul vieții și povestește despre greutățile prin care a trecut, este autentică și de bună-credință.
Are acest dezavantaj, faptul ca este femeie, pentru că misoginismul este destul de mare și în România, și în alte țări.
Cred ca cel mai bun exemplu vine de la frații noștri de peste Prut care au o președintă la al doilea mandat. România trebuie sâ-si pastreze direcția proeuropeană și cred că Elena Lasconi va contribui decisive la asta.
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România. Cod unic de identificare: 11240015