COMUNICAT DE PRESĂ
02.12.2024
Primăria Municipiului Beiuș derulează în parteneriat cu Autoritatea Națională de Energie din Islanda un proiect de dezvoltare tehnică a sistemului de termoficare din Beiuș care utilizează resursa de apă geotermală.
Proiectul este finanțat prin programul Innovation Norway din fondurile oferite de Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene. Aceste finanțări nerambursabile reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice. Mai multe detalii la https://eeagrants.ro
Partenerii proiectului:
- NEA – Autoritatea Națională de Energie din Islanda – Promotor de proiect; https://orkustofnun.is
- UAT Municipiul Beiuș – Partener de proiect.
Valoare proiect: valoare totală nerambursabilă de 149.100 Euro
Perioada de implementare: octombrie 2024 – martie 2025
Obiectivele proiectului:
- Utilizare sustenabilă – dezvoltarea unui model 3D a rezervorului geotermal prin utilizarea datelor și înregistrărilor despre foraje, determinând astfel potențialul și capacitatea resursei geotermale, respectiv securizarea utilizării sustenabile.
- Studiu de eficiență energetică – realizarea unui studiu de eficiență energetică concentrat pe sistemul de transport și distribuție (rețele primare/secundare și micro puncte termice).
- Implementarea tehnologiilor inovative – explorarea posibilității utilizării tehnologiei în buclă închisă a resursei geotermale.
- Apă geotermală uzată – evaluarea posibilității utilizării pompelor de căldură pentru marii consumatori (școli, spitale, blocuri de locuințe și/sau folosirea căldurii reziduale pentru susținerea unor activități agricole sau industriale: încălzire sere și solarii, uscătoare de fructe, ciuperci sau cherestea, pasteurizare etc.).
Avantajele folosirii ENERGIEI GEOTERMALE
1. Regenerabilă: este extrasă din scoarța terestră și va fi disponibilă cel puțin atâta timp cât planeta noastră va fi locuibilă;
2. Ecologică: pentru că folosește energia termică produsă prin procese geologice în interiorul scoarței terestre;
3. Zero combustibili: Nu este folosit deloc combustibil în timpul producției și utilizării energiei;
4. Aprovizionare abundentă: energia geotermală nu are problemele celorlalte energii verzi: absența precipitațiilor într-un an afectează producția de energie hidroelectrică, eolienele produc doar în anumite condiții de vânt, fotovoltaicele produc doar în zilele însorite.
5. Cea mai mică amprentă asupra terenului: energia geotermală are cea mai mică amprentă pe sol dintre toate sursele de energie din lume.
B. Beiuș, orașul geotermal
În 1996 cercetările geologice au descoperit rezervorul geotermal de la Beiuș, printr-un foraj la adâncimea de 2600 de metri. Debitul mare obținut prin pompare și temperatura de 85°C a apei au deschis perspectivele utilizării energiei geotermale pentru încălzirea blocurilor de locuințe, a școlilor, creșei, grădinițelor, spitalelor și altor instituții publice.
Sistemul de încălzire cu apă geotermală din Beiuș este alimentat din 3 foraje (sonde) de extragere apă geotermală plus 1 foraj pentru reinjecție și este alcătuit din:
• 30 km de reţele de transport agent termic primar;
• construcţii şi instalaţii auxiliare;
• puncte termice de transformare (denumite CT și PT);
• 10 km de reţele de distribuţie conducte preizolate;
• branşamente, până la punctele de delimitare/separare a instalaţiilor;
• sisteme de măsură, control și automatizare.
Unul dintre cele mai importante proiecte a fost ”Beiuș – oraș geotermal”, în valoare de 4,3 milioane euro, care a avut ca scop eficientizarea folosirii resursei de apă geotermală în Beiuș.
În 2017, tot în parteneriat cu Autoritatea Națională de Energie din Islanda (NEA) și cu finanțare EEA Grants prin programul Rondine, a fost realizat studiul de pre-fezabilitate a sistemului geotermal din Beiuș.
Astăzi, mai mult de 70% din locuințele din Beiuș sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale, iar Beiuș este orașul cu cea mai ieftină gigacalorie din România