A doua ediție a proiectului „Lumină din Lumină”, dedicat Sărbătorilor Pascale, la Oradea și în județ. Programul evenimentului

La sediul Consiliul Județean Bihor s-a anunțat lansarea celei de-a doua ediții a proiectului „Lumină din Lumină”, dedicat Sărbătorilor Pascale.

Artiști populari, copii, intepreți de muzică clasică și coruri bisericești vor susține concerte cu pricesne și cântări specifice acestei perioade, în toate zonele județului. „Lumină din Lumină” este organizat de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei și biserici din alte culte. 

„Avem ca scop principal de a contribui la bunăstarea oamenilor. La bunăstare materială, prin proiectele pe care le realizăm, dar și bunăstare spirituală. Așa cum v-am obișnuit în ultimii ani, dăm o atenție deosebită culturii tradiționale, obiceiurilor locului, valorilor care ne caracterizează ca bihoreni și români. De aceea, încercăm să intrăm în atmosfera specifică Sărbătorilor Pascale, prin aceste spectacole organizate în toate părțile județului nostru”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Seria evenimentelor debutează în Oradea cu un concert extraordinar susținut de grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzică bizantină din România, și de artiștii Maria Coman, Antonela Ferche – Buțiu, Alexandra Chira și Elena Buda.

Evenimentul va avea loc în data de 4 aprilie, de la ora 19:00, la Arena Antonio Alexe. Biletele pot fi achiziționate prin plata cash de la casieria Teatrului Regina Maria, la prețul de 15 lei/bilet. Concertul va fi înregistrat și va fi transmis de Televiziunea Română (TVR) în Vinerea Mare, pe 3 mai.

„Aceste serii de concerte pun în valoare priceasna. Dincolo de semnificația ei etimologică, de cântare psaltică interpretată la slujba de Liturghie, pricesnele sunt o creație religioasă populară românească. În concertele pe care le vom organiza, ne dorim să transpunem în sala de spectacol acea atmosferă de templu”, a precizat Liviu Buțiu, directorului Centrului de Cultură al Județului Bihor.

„În fiecare an vedem un interes din ce în ce mai ridicat din partea copiilor, mă bucură acest lucru, dar și implicarea directorilor și a cadrelor didactice pentru manifestările de acest gen. În acest fel, cred că reușim să dezvoltăm și altfel componenta educativă a elevilor în județul Bihor”, a precizat Horea Abrudan, inspectorul școlar general.

Concertele vor avea loc în zeci de localități, lista urmând a fi actualizată în funcție de solicitări. Ultimul concert va avea loc în 28 aprilie, în ziua de Florii.

Lista provizorie a concertelor (ea se va actualiza cu alte evenimente):

4 aprilie

•        ora 19:00 –  Oradea, Arena Antonio Alexe

7 aprilie:

Ora 12:00 – Mănăstirea Izbuc

                 – Biserica ortodoxă din Husasău de Criș, comuna Ineu

Ora 16:00 –  Biserica ortodoxă din centrul municipiului Beiuș

9 aprilie:

Ora 18:00 – Biserica ortodoxă din Dobricionești, comuna Măgești

10 aprilie:

Ora 17:00 – Biserica ortodoxă din Marghita

11 aprilie:

Ora 16:00 – Căminul Cultural din Tinca

14 aprilie:

Ora 12:30 – Biserica ortodoxă din Tileagd

Ora 15:00 – Biserica ortodoxă din Aleșd

Ora 16:00 – Sala multifuncțională din Oșorhei

16 aprilie:

Ora 17:00 – Oradea, Biserica ortodoxă din Velența

18 aprilie:

Salonta

19 aprilie:

Ora 18:00 – Căminul Cultural din Bratca

21 aprilie:

Ora 12:00 – Biserica ortodoxă din Roșia

Ora 17:00 – Biserica ortodoxă din Ștei

23 aprilie:

Ora 19:00 – Biserica ortodoxă din Nojorid

26 aprilie:

Ora 18:00 – Sala multifuncțională din Dobrești

28 aprilie:

Ora 11:30 – Biserica ortodoxă din Șuncuiuș

Ora 16:00 – Biserica ortodoxă din Voivozi, comuna Popești

Distribuie informația
Alte știri