A fost aprobat Ghidul de construire pentru zona montană a județului Bihor

În ședința ordinară de luni, 31 mai, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind Ghidul de construire în zonele de turism și agrement, precum și în zonele de locuire cu potențial turistic, situate la munte.

Ghidul are scopul de a se crea un aspect unitar, care să respecte și să prezerve tradiția și specificul local, întrucît în ultimii ani s-a construit haotic în zonele montane din județul Bihor, fără planuri de urbanism și regulamente, fără a respecta forme apropiate de casele tradiționale.

Noile construcții ar trebui să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii și a frumuseții locale. Regulamentul va introduce restricții de ocupare a parcelelor și reguli care țin de aspectul construcției, de la acoperiș, fațade, până la materialele utilizate.

Am coroborat documentațiile cu cele din Cluj și Alba, având în vedere parteneriatul pe care urmează să îl semnăm în perioada următoare. Trebuie să existe o convergență a acestor documentații de urbanism, având în vedere vecinătatea zonelor turistice. Am discutat cu primăriile care urmează să aibă pe teritoriul lor zone care ar face obiectul acestui ghid. Sunt 36 de unități administrativ – teritoriale din județ care se încadrează. Ar urma ca până la finalul anului, în parteneriat cu cele 36* de UAT-uri, să pregătim documentații de urbanism care să devină reglementări locale, iar de anul viitor să avem reguli clare puse în aplicare. Vom colabora cu primăriile și îi vom susține pe cei care vor face ca aceste documente să devină realitate. Pentru comuna Șinteu, unde avem o comunitate de slovaci, realizăm un document particular. Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunități emblemtice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei și transferul de proprietăți care este destul de consistent. Acest document urmează să devină cu certitudine un regulament de urbanism, pentru că avem un acord în acest sens cu primăria din Șinteu”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, într-o conferință de presă care a precedat ședința ordinară.

Unitățile administrativ – teritoriale aflate în zona de interes vor elabora documentațiile de urbanism în termen de șase luni. Acestea vor fi avizate în prealabil de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a județului Bihor, iar apoi vor fi adoptate prin hotărâri ale consiliilor locale. Regulamentele locale de urbanism aferente acestor planuri urbanistice vor cuprinde reglementările ce se impun a fi respectate la solicitarea autorizației de construire.

Distribuie informația
Alte știri