A fost depusă cererea de finanțare a Centrului intermodal din zona gării CFR Episcopia Bihor

Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a depus luni, 21 noiembrie, cererea de finanțare a proiectului „Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar în zona gării CFR Episcopia Bihor”, cod SMIS 152507 prin Programul Operațional Infrastructură Mare, axa prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient. Valoarea totală a proiectului este 73.221.168,98 lei, din care valoarea nerambursabilă este 48.489.420 lei.

Proiectul este în etapa de achiziție publică a lucrărilor, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 7 decembrie 2022.

Acesta prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. Proiectul mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități.

Astfel, municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și viitorul drum expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj – Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi electrificată și modernizată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legatură cu E60/DN1. Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiunii Nord – Vest.

Centrul intermodal va avea un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea și județul Bihor și va asigura transferul mărfurilor în relație cu statele din vestul Europei, dar și cu alte alte zone din România. Transportul de mărfuri feroviar este mult mai puțin poluant și mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier. Totodata, acest proiect contribuie la creșterea competitivității economice a companiilor din Oradea și Bihor deoarece costurile cu transportul mărfurilor vor scădea ca urmarea a construirii acestei facilități.

Distribuie informația
Alte știri