A fost prezentat procesul de selecţie al viitorilor candidaţi ai UDMR Bihor

Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Torok Laszlo, primarul municipiului Salonta şi omologul său din comuna Borş, Batori Geza, s-au întâlnit, vineri, 14 februarie 2020, cu reprezentanţii presei pentru a prezenta procesul de selecţie al viitorilor candidaţi ai UDMR Bihor.

Deputatul Szabo Odon a explicat, pe larg, că sistemul de prealegeri, practicat în UDMR Bihor de 25 de ani, asigură o largă şi corectă reprezentare a comunităţii. Desfăşurate conform unui calendar bine pus la punct, alegerile interne presupun participarea tuturor membrilor comunităţii. Aceştia îi pot alege pe candidaţii preferaţi, fie în şedinţe publice, prin vot direct în urnă, fie prin scrutine locale, în cadrul cărora se votează cu urna mobilă. Trebuie spus că UDMR Bihor are şi un regulament al desfăşurării procesului de prealegeri, că toţi candidaţii sunt obligaţi să completeze o fişă personală, iar cei care au deja un mandat de ales local trebuie să prezinte şi un raport de activitate, în faţa comunităţii. „Dacă acest raport este respins, candidatul nu va mai apărea pe liste. Practic este cea mai transparentă şi democratică procedură de selecţie a candidaţilor”, a precizat Szabo Odon.

Aflat la cel de a patrulea mandat, primarul Torok Laszlo a adăugat că, în oraşul Salonta, la prealegeri, „au venit să voteze: români, maghiari şi romi, oameni care şi-au dorit să susţină un candidat anume, fiind convinşi că alegerea sa este în interesul comunităţii”. Aşadar, participarea la acest scrutin neoficial nu este condiţionată de statutul de membru al UDMR, ci doar de calitatea de locuitor al oraşului sau comunei în care are loc procesul electoral girat de Uniune. Torok Laszlo a anunţat că va mai candida pentru încă un mandat, fiindcă, spunea el, „Salonta este un proiect în lucru”. Primarul UDMR vrea să transforme localitatea într-un „oraş verde”. În acest scop urmând ca, la primăvară, să fie plantaţi nu mai puţin de 18.000 de arbori. Edilul spune că, în curând, oraşul său va avea centură ocolitoare, un ştrand termal, o sală polivalentă şi o casă de cultură multifuncţională.

La rândul său, Batori Geza, primar al comunei Borş de mai bine de 30 de ani, a subliniat că, în localitatea lui, fiecare familie votează, marele avantaj al prealegerilor fiind acela că „atunci când comunitatea decide, nu se supără nimeni”. Batori Geza a spus că Borşul are toate drumurile asfaltate şi reţeaua de canalizare acoperă toată suprafaţa locuită a comunei. Pentru viitor, edilul îşi propune să asfalteze toate drumurile din intravilan şi să le interconecteze cu localităţile învecinate.

Alte știri