A început reabilitarea palatului Rimanóczy Kálmán Sr (Casa Venețiană)

Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, situat în Parcul Traian nr. 1, a fost selectat în anul 2018 pentru a fi reabilitat în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Cunoscut și sub denumirea „Casa Venețiană”, palatul Rimanóczy Kálmán Sr se află la intersecția străzilor Republicii şi Parcul Traian, specialiştii datând construcția în anul 1905. Realizat în stil eclectic, el este o copie, la o altă scară şi evident mult simplificată, a palatului veneţian Cá d’Oro.

Evoluția în timp a clădirii a fost marcată atât de o degradare fizică, cât și de intervenții neconforme. În vederea readucerii clădirii la standardele estetice și vizuale care au consacrat-o ca un obiectiv arhitectural reprezentativ pentru Oradea, sunt propuse numeroase intervenții. Lucrările de restaurare și reabilitare a fațadelor și învelitorii își propun să redea clădirii nu doar un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorică originală, dar și să contribuie la îmbunătățirea și optimizarea modului de comportare în timp a imobilului.

Valoarea investiției este de aproape 3 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL – SC Trameco SA.

Distribuie informația
Alte știri