A început reabilitarea pasajului din clădirea Bazarului de pe strada Republicii

După o lungă perioadă în care a fost nefuncţional, pasajul clădirii Bazarului de pe strada Republicii intră în reabilitare. Lucrările au demarat cu montarea schelelor și înlocuirea rețelei electrice îngropate în tencuială. Bazarul este o clădire monument, pasajul acestuia legând străzile Republicii şi Madách Imre.

Lucrările sunt executate de SC Alb Construct SRL, valoarea acestora fiind de 607.182,59 lei fără TVA.

Lucrările vor consta în închiderea celor două goluri de acces spre strada Republicii, respectiv strada Madách Imre, demontarea uşilor şi ferestrelor din lemn, schimbarea unitară a celor 4 uși de acces dinspre pasaj spre spațiile comerciale și spre curțile interioare precum și a celor 4 ferestre tip vitrine ale spațiilor comerciale.

Totodată, se vor realiza două vitrine de expunere în nișele existente ale pasajului. Întregul spațiu al pasajului va rămâne necompartimentat. Reparațiile pereților şi ale bolţii tavanului pasajului vor consta în reparații tencuieli, refacerea zugrăvelilor, a profilaturilor și a decorațiilor. Tencuielile exterioare degradate şi desprinse de pe perete se vor îndepărta şi se vor reface. Pardoseala se va amenaja prin continuarea placajului din piatră naturală de porfir din Piața Ferdinand.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

La această investiție, a fost prevăzută montarea a două camere de supraveghere în interiorul pasajului, ce vor fi racordate la sistemul unic de supraveghere video a domeniului public al orașului. Scopul acestora este tocmai prevenirea, dar și sancționarea eventualelor fapte de vandalism care privesc spaţiul public.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madách Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior. Pasajul care leagă străzile Republicii şi Madách Imre a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Distribuie informația
Alte știri