A început sezonul Carnavalului – Nebunii dau tonul

Sezonul Carnavalului a început în trombă în regiunile și țările majoritar catolice.

Până în Miercurea Cenușii (26 Februarie) au loc carnavaluri, centrul atenției fiind parada costumelor și măștilor populare și carele alegorice. În funcție de temele dominante ale anului trecut, carele alegorice sau costumele nebunilor sunt o provocare pentru privitori, dar mai ales pentru clasa politică. După parada costumelor și măștilor au loc petreceri și spectacole de cabaret. Politicienilor li se citesc ”Leviții”, aruncându-li-se în față adevăruri grele, spuse însă în bășcălie. 

În localitățile majoritar catolice, parada costumelor și a măștilor are loc în fiecare duminică, aceasta fiind o repetiție pentru paradele din orașele mari. Dacă în sate și în orașele mai mici, la paradă participă până la o sută de organizații și peste o mie de participanți, în centrele mari numărul participanților este amețitor, peste o mie de organizații și asocații și câteva sute de mii de participanți. Cele mai spectaculoase parade au loc în München (16 Februarie), Köln, Mainz 24. Februarie – Lunea Rozelor, în Stuttgart în 25 Februarie – Marțea Carnavalului.

În Veneția carnavalul se desfășoară în perioada 15-25 Februarie. În Rio de Janeiro acesta are loc în perioada 19-26 Februarie.  Nissa face o excepție și sărbătorește carnavalul din 15 până în 29 Februarie, tema de anul acesta fiind King of Fashion.

 Daniela Stoica

Alte știri