A murit Tereza Mozes – Doamna etnografiei bihorene

Suntem profund marcați de vestea tristă a trecerii la cele veșnice a Doamnei dr. Tereza Mozes, la vârsta de 103 ani, fost muzeograf de seamă și șef al Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, a scris pe Facebook colectivul Muzeului Țării Crisurilor.

Tereza Mozes s-a născut la 6 noiembrie 1919 în localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj. După o tinerețe zbuciumată, marcată de ororile celui de-al Doilea Război Mondial, în ghetoul din Oradea și în mai multe lagăre de exterminare nazistă (inclusiv la Auschwitz), se întoarce în țară, unde a lucrat ca ziarist, profesor și muzeograf.

Din anul 1964 se angajează la Muzeul Regional Crișana (azi Muzeul Țării Crișurilor), unde are o contribuție decisivă la înființarea Secției de Etnografie a acestei instituții și unde activează până la pensionarea sa la 1 februarie 1975, remarcându-se, în toți acești ani, prin numeroase cărți și articole de referință în domeniul etnografiei și artei populare din Țara Crișurilor.

Va rămâne veșnic vie în amintirea noastră atât prin profesionalismul și noblețea sa, cât și prin generozitatea de a dona muzeului nostru o colecție impresionantă de obiecte etnografice (peste 800 de piese, în principal vase de ceramică), precum și peste 2300 de volume din biblioteca sa personală. SIT TIBI TERRA LEVIS !

COLECTIVUL MUZEULUI ȚĂRII CRIȘURILOR

Distribuie informația
Alte știri