A plecat dintre noi unul dintre cei mai prestigioși medici orădeni. Szegedi Ladislau a fost considerat întemeietorul școlii moderne de ATI din Oradea

Profesorul dr. LADISLAU SZEGEDI, un pionier al Anesteziei-Terapiei Intensive și unul din întemeietorii acestei specialități în Oradea și județul Bihor a decedat la vârsta de 83 de ani.

Domnul profesor SZEGEDI a fost respectat si indragit de zeci de generatii de studenti si medici, la formarea carora a contribuit cu competenta pedagogica si grija nemarginita, cunoscut si apreciat pentru pragmatismul sau si gandirea introspectivă. Activitatea domnului profesor SZEGEDI LADISLAU va ramane ca o piatra de temelie in domeniul medical și stiintific in judetul Bihor si in Romania.Este considerat intemeietorul școlii moderne de ATI din Oradea. Drum lin spre stele domnule profesor ! , a transmis, ăntr-un mesaj de condoleanțe Carmen Pantiș, Medic Primar ATI – Președinte Colegiul Medicilor Bihor.

A plecat dintre noi Prof Dr Ladislau Szegedi, un pionier al Anesteziei-Terapiei Intensive și unul din întemeietorii acestei specialități în Oradea și Județul Bihor. Născut în 12 iulie 1939, Ladislau Szegedi a marcat evoluția ATI-ului și a reprezentat pentru numeroase generații un model de Maestru, prin profesionalism, spirit didactic, viziune și determinare. Profesorul Szegedi a fost o personalitate complexă, cu mare deschidere culturală, exigent dar luminos, pragmatic și constructiv. Am avut șansa să îl cunosc încă din anii rezidentiatului, iar apoi relația noastră s-a dezvoltat de-a lungul anilor, a scris într-o postare, pe Facebook și șeful ATI de la Spitalul Județean Timișoara, profesorul doctor Dorel Săndesc.

Potrivit biografiei publicată de Colegiul Medicilor Bihor, Ladislau Szegedi a studiat medicina in perioada 1959-1965 la Facultatea de Medicina Generala IMF Cluj, absolvind-o cu deosebite onoruri in urma unei minutioase activitati studențesti. Profesează initial ca medic generalist in cadrul circumscriptiei Sarbi pana in anul 1968, rasplatind astfel comunitatea rurala locala cu experienta adunata pe bancile studentiei. Intre 1968 si 1971 este medic rezident de Anestezie-Terapie Intensiva in Bucuresti, Cluj-Napoca si Oradea, obtinandu-si specializarea in anul 1971 si primariatul in anul 1979, prin examene sustinute tot in București. In anii care urmeaza isi perfectioneaza arealul de cunostinte din domeniul medical prin cursuri de specialitate , anestezie, medicina de urgența. Menționăm ca anul 1979 ii aduce distincția de Doctor in Stiinte Medicale, in specialitatea Farmacologie. Experiența anilor de activitate si perfectionare remarcabila in domeniul medical este apoi transpusa si valorizata in invatamantul universitar, unde isi desavarseste exemplar vocatia de cadru didactic si cercetator stiintific, dovedind responsabilitate si eficienta pe parcursul a 24 de ani de activitate sustinuta,Conferențiar Universitar din 1 10 1997 si Profesor Universitar din 1 03 2000 la Universitatea Oradea,Facultatea de Medicină si Farmacie.

Domnul profesor a fost autorul a 15 monografii in limba Romana si Engleza, peste 50 de lucrari stiintifice publicate in extenso in tara in reviste, peste 80 de lucrari stiintifice publicate in rezumat pe teritoriul Romaniei in reviste de specialitate, peste 350 de lucrari stiintifice communicate.

Beneficiind de o vastă cultura generala, bogatia de idei transmise prin cursurile sale si modul in care a desfasurat activitatea profesionala in domeniul medical a captivat atentia si interesul tuturor celor care au avut contact cu domnia sa. Avid mereu de cunoastere si dotat cu aptitudini reale de cercetator, un perfectionist desavarsit, domnul profesor a fost exemplul perfect de medic si profesor cuprins de un puternic simt al raspunderii profesionale si civice, desfasurandu-si activitatea neobosit, fara intrerupere, cu rezultate notabile.

Dumnezeu să îl primească în împărăția Sa!

Distribuie informația
Alte știri