ABA Crișuri a reabilitat lucrările de apărare din Bihor afectate de inundații. Comunicat

Precipitațiile abundente din vara anului 2019 au creat viituri în mai multe localități din județul Bihor înregistrând nivele maxime pe mai multe cursuri de apă.

Vara trecută, Valea Fânețelor a atins cote și debite istorice creând astfel două breșe în digurile de apărare din localitatea Sărsig care au dus la inundarea drumului DN19/E Oradea-Marghita.  Pentru a reduce riscul producerii de noi inundații în zonă, angajații A.B.A Crișuri au închis breșele și au realizat lucrări de supraînălțare a digului cu 60 cm, pe o lungime de 800 m.

Viiturile din luna iunie au creat probleme și pe Valea Danța afectând satele Ciuhoi și Sfârnaș din comuna Sâniob. Pentru a asigura scurgerea apelor, angajații A.B.A Crișuri au decolmatat și reprofilat cursul de apă pe o lungime de 4,4 km cu un volum de terasament de 10,6 mii mc. Lucrările de decolmatare și de reprofilare au continuat și pe Valea Egher, în municipiul Marghita, pe o lungime de 4 km. În urma lucrărilor a fost excavat un volum total de terasament de 8,1 mii mc.

”Cu ajutorul acestor lucrări s-a redus în mod semnificativ riscul producerii unor revărsări pe cursurile de apă, limitând considerabil distrugerea obiectivelor socio-economice, a gospodăriilor și a infrastructurii din zonă.” Ionel Avrigeanu, director A.B.A Crișuri.

In anul 2019, în județul Bihor, în urma viiturilor și a scurgerilor de pe versanți au fost afectate 45 de localități, 388 de case, 751 de fântâni, 43 de poduri și podețe.

Alte știri