ABA Crişuri continuă lucrările de decolmatare și de întreținere a albiilor în tot bazinul hidrografic. Comunicat

De la instalarea stării de urgență, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a luat toate măsurile de prevenire pentru răspândirea virusului COVID-19, atât în rândul angajaților, cât și în relația cu publicul larg. În contextul actual, o parte din activități a fost mutată în mediul on-line iar activități precum: gospodărirea, exploatarea sau întreținerea cursurilor de apă au fost de așa manieră organizate încât planul tehnic stabilit pentru această perioadă să se mențină în grafic.

Începute în luna februarie, acțiunile de decolmatare continuă în prezent pe următoarele cursuri de apă: Crișul Pietros, Valea Neagră, Valea Călata, Crișul Repede, Peța, Barcău , Valea Danța și Valea Gujii. Aceste lucrări vor îmbunătăți în mod considerabil activitățile de prevenire și apărare împotriva inundațiilor în localitățile: Pietroasa, Moțești, Sfârnaș, Vadu Crișului, Oradea (jud. Bihor), Nușfalău (jud. Sălaj), Sâncraiu (jud. Cluj) și Luncoiul de Jos (jud. Hunedoara).

De asemenea, pe Valea Roșie, în localitatea Josani (jud. Bihor) se lucrează la consolidarea cu piatră brută a malului drept, iar aval de podul rutier din Săcueni (jud. Bihor) se realizează o consolidare vegetativă pe malul drept al râului Ier. Pe râul Crișul Repede, în localitatea Huedin (jud. Cluj) sunt în desfășurare acțiuni defrișare pe diguri pentru a asigura întreținerea corespunzătoare a acestora în caz de inundații.

Toate lucrările și acțiunile din teren sunt realizate prin angajații A.B.A Crișuri din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor și din cadrul Sistemului Hidrotehnic Independent Crișul Alb. Pe lângă resursele umane implicate, lucrările necesită utilaje precum:  excavator, buldo-excavator, buldozer, motocositoare, defrișatoare și trailer. Lucrările de decolmatare nu sunt deloc simple dacă avem în vedere complexitatea utilajelor și faptul că, pe lângă volumul excavat de aluviuni, se mai adaugă și deșeuri depozitate pe maluri sau în albii. Această situație am întâmpinat-o pe toate cursurile de apă. Un exemplu ar fi situația de pe cursul pârâului Peța, în zona parcului Salca din Oradea, unde, în urma decolmatării, din pârâu au fost scoase cel puțin 50 de bucăți de anvelope.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, A.B.A Crișuri atenționează autoritățile publice locale care sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează, să igienizeze cursurile de apă ori de câte ori este nevoie și să desfășoare acțiuni de monitorizare pentru a preveni depozitarea deșeurilor pe maluri.

Subliniem faptul că, instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Astfel, prin programul anual de gospodărire a apelor, angajații A.B.A Crișuri ar trebui să desfășoare lucrări de decolmatare, reprofilări de albii și terasamente, să întreprindă acțiuni de cosire și întreținere ax cadastral și nu de colectare a deșeurilor.

An de an, după viituri, suntem nevoiți să intervenim pentru a curăța albiile și pentru a ne asigură că aluviunile și deșeurile transportate de ape nu au creat blocaje mai ales în dreptul lucrărilor hidrotehnice sau a podurilor. În acest sens, A.B.A Crișuri avertizează din nou populația și administrațiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deșeurile sunt adevărate blocaje la ape mari, blocaje care duc la inundații.

Distribuie informația
Alte știri