ABA Crișuri derulează investiții pentru înlăturarea calamităților naturale produse în Bihor

În urma viiturilor produse în ultima perioadă, o parte din consolidările amplasate pe malul drept al râul Crișul Pietros, au fost distruse parțial în comuna Pietroasa (jud. Bihor).

”Pentru a preveni înaintarea eroziunilor active pe râul Crișul Pietros, în zona localității Gurani, A.B.A Crișuri derulează investiții de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare menite să protejeze comunitatea. Soluția tehnică agreată prevede realizarea unui zid de sprijin , pe o lngime de 117m, cu o înălține de 3,25m și a unui prism de anrocamente cu pereu din piatră brută, pe o lungime de 243 m și o lățime de 2,5 m.”  Ionel Avrigeanu, director A.B.A Crișuri

Lucrările au început în luna iunie și se vor finaliza cel târziu în luna decembrie a acestui an.  Valoarea investiției este de 3.187.160,69 lei, cu fonduri provenite atât de la bugetul de stat, alocate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cât și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”.

Precipitațiile abundente, căzute în ultimul an, au generat scurgeri pe versanți și au dus la revărsarea apelor afectât satele: Pietroasa, Gurani și Cociuba Mică, din comuna Pietroasa, județul Bihor.

Râul Crișul Pietros este afluent al râului Crișul Negru, râu care, în urmă cu căteva zile, a fost sub incidența avertizărilor hidrologice înregistrând un nou nivel maxim istoric.

Distribuie informația
Alte știri