ABA Crișuri monitorizează situația hidrologică din tot bazinul hidrografic

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis avertizare COD GALBEN pentru intervalul 17.06.2020 ora 12:00 – 18.06.2020 ora 20:00, pentru râurile: Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad) și avertizare COD PORTOCALIU, în intervalul 17.06.2020 ora 12:00 – 18.06.2020 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Ier – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad).

La ora actuală, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare la stațiile hidrometrice astfel: Sebiș (jud. Arad), pe valea Sebiș unde cota de atenție (CA) este depășită cu 42 cm, la Șuști-Briheni (jud. Bihor) pe valea Biheni unde cota de atenție (CA) este depășită cu 24 cm, la stația Șuști, pe râul Crișul Negru unde cota de atenție (CA) este depășită cu 10 cm iar la Târnova (jud.AR), pe Valea Mare este depășită cota de inundație (CI) cu 2 cm.  

De menționat ar fi faptul că ABA Crișuri monitorizează debitele și nivelurile de pe cursurile de apă cadastrate. În urma precipitaţiilor căzute în ultimele 24 de ore, în aproape tot arealul bazinului hidrografic Crișuri, debitele și nivelurile sunt în creștere. Dacă situația o va inpune se va interveni cu materialele și echipamentele din dotare. În prezent există în teren o echipă în localitatea Moțești (jud. Bihor) care, dacă situația de pe Valea Neagră o va impune, se va interveni cu o motopompă. Acum, la ape mari, se vede cât de importante sunt canalele, rigolele și șanțurile de scurgere a apei într-o localitate.”  Ionel Avrigeanu, director A.B.A Crișuri.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri fac măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.

Distribuie informația
Alte știri